Ministerie van Justitie


Begroting 2007

Zie ook


* Rijksbegroting

* Begroting Justitie 2007

Veiligheid blijft hoog op agenda

Justitiebegroting 200

Persbericht | 19-09-2006

De aandacht voor veiligheid blijft onverminderd groot. Daarom begint Justitie volgend jaar met de uitvoering van maatregelen voor de periode tot 2010 om de criminaliteit verder terug te dringen. Ook is 31 miljoen euro extra uitgetrokken voor cameratoezicht in de vervoerssector (w.o. spoorwegen en vliegvelden) mede in verband met de bestrijding van terrorisme.

Veiligheid

In de bestrijding van criminaliteit, overlast en verloedering is met het Veiligheidsprogramma de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. De vermogens- en geweldscriminaliteit zijn afgenomen met ongeveer 10 procent. Het percentage burgers dat zich wel eens onveilig voelde, is van 30,8 procent gedaald naar 24 procent. Justitie zet de ingeslagen weg voort om Nederland ook in de komende jaren veiliger te maken. Daarom wordt doorgegaan met de uitvoering van de veiligheidsplannen tot 2010. Er is vooral aandacht voor de buurt - aanpak overlast en verloedering - jeugd, geweld, effectiever straffen en het bedrijfsleven. Verder wordt ingezet op financieel-economische criminaliteit, cybercrime en nieuwe technologie. Dit komt terug in de politieafspraken voor 2007-2008.

In 2007 wordt de OM-strafbeschikking ingevoerd. De modernisering van het Wetboek van Strafvordering wordt voortgezet. Komend jaar treedt naar verwachting de nieuwe wet politiegegevens in werking waardoor de belemmeringen in de informatie-uitwisseling binnen de politie en tussen politie en derden weggenomen zijn.

Het kabinet is het bedrijfsleven ook behulpzaam op het terrein van integriteit van werknemers en zakenpartners. In 2007 wordt de preventieve toetsing bij de oprichting van een vennootschap vervangen. Een bedrijf wordt voortaan meerdere keren doorgelicht. Verder worden de pensioenverzekeringsmaat-schappijen, de kunsthandel en de taxibranche preventief doorgelicht.

Bij de aanpak van geweld zal komend jaar de nadruk liggen op alcohol en schadelijke geweldsbeelden als risicofactoren voor geweld. Zo worden er afspraken gemaakt met aanbieders van beeldmateriaal over toepassing van de Kijkwijzer.

Voor slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven wordt de doorverwijzing en opvang verbeterd, evenals de mogelijkheid tot schadevergoeding. Ook is het de bedoeling dat bij 250 gemeenten een gerichte lokale aanpak is gerealiseerd op het gebied van huiselijk geweld. In 2007 treden de wetsvoorstellen `tijdelijk huisverbod' en `voorkomen geweld in de opvoeding' in werking, en komt er een landelijke publiekscampagne.

Verbeterprogramma

Voor het verbeterprogramma naar aanleiding van de Schiedammer Parkmoord is een extra bedrag gereserveerd oplopend tot ongeveer 28 miljoen euro in 2009 en verder. De investeringen bij het Openbaar Ministerie moeten leiden tot meer capaciteit voor ingewikkelde onderzoeken, het organiseren van tegenspraak en versterking van forensische opsporing. Het NFI zet in op duidelijker rapporteren, versterking kwaliteit van het onderzoek plaats delict, de invoering van een landelijke sporendatabank en de organisatie van een 24 uurs beschikbaarheid.

Terrorismebestrijding

Terroristische uitingen en radicalisme blijven een aanhoudende dreiging voor de rechtsorde. De actuele gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk maken nog eens duidelijk dat de ingeslagen weg met kracht moet worden voortgezet. Daarom zijn informatie-uitwisseling, samenwerking en coördinatie tussen de bij terrorismebestrijding betrokken diensten ook in 2007 belangrijke aandachtspunten.

De wet die opsporing en vervolging van terroristische misdrijven verruimt, treedt op 1 januari 2007 in werking. Ook komen er meer mogelijkheden tot ontzetting uit het beroep en wordt deelname aan een terroristisch trainingskamp strafbaar.

Om het bewustzijn bij bedrijven voor dreigingen en kwetsbaarheden te vergroten wordt meer samengewerkt. In 2007 zijn 14 sectoren aangesloten op het Alerteringssysteem Terrorismebestrijding, dat (overheids)diensten en bedrijfssectoren waarschuwt in geval van verhoogde dreiging.

Er is de komende jaren in het kader van de bestrijding van terrorisme 31 miljoen euro extra beschikbaar voor beveiliging van de vervoerssector, waaronder de spoorwegen en de vliegvelden, door middel van cameratoezicht Daarnaast gaat Justitie investeren in uitbreiding van de bescherming van de vitale infrastructuur. Dit betreft het project 3D-camerabeelden en de verbetering van de CBRN-security. Voorts investeert Justitie in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het programma Veiligheidsverbetering door Information Awareness. Hiervoor is in totaal tot 2011 ruim 10 miljoen euro beschikbaar.

Rechtspleging

De instroom van zaken bij de rechterlijke macht neemt toe voor de sectoren civiel, bestuur en kanton. Ook zullen er meer megazaken worden behandeld. Het kabinet heeft daarvoor extra middelen uitgetrokken: vanaf 2007 jaarlijks ongeveer 24 miljoen euro. Voor de vreemdelingenkamers is een extra bedrag beschikbaar van 21 miljoen euro in 2007, aflopend tot ongeveer 15 miljoen in 2009 en verder.

In de afgelopen jaren zijn meer strafzaken afgedaan door de politierechter en werd het aantal aanhoudingen van zittingen teruggedrongen. De Commissie Deetman zal in 2007 rapporteren over de resultaten van de vernieuwing van de rechterlijke organisatie waarbij de inzet was de rechtspraak slagvaardiger te maken. Verder komt er een fundamentele herbezinning van het burgerlijk procesrecht. Een kabinetsstandpunt over het eindrapport hierover wordt voorbereid.