Ministerie van Financiën


Belastingplan 2007: focus op arbeidsmarkt en inkomen

nieuwsbericht | 19-09-2006 | Directie Voorlichting

De resultaten van het hervormingsbeleid worden zichtbaar. Het gaat weer goed met de economie. De concurrentiepositie van Nederland verbetert, arbeidsproductiviteit en arbeidsparticipatie stijgen, de werkloosheid daalt en de inkomensverdeling is gelijkmatig. In 2007 geeft het kabinet prioriteit aan verdere verbetering van de economische structuur en de koopkracht. Dit slaat neer in de volgende fiscale maatregelen voor 2007.

Inkomen

* de algemene heffingskorting wordt in 2007 2043 euro (2006: 1990 euro)

* de arbeidskorting wordt in 2007 1399 euro (2006: 1357 euro)
* de aanvullende combinatiekorting (voor de werkende alleenstaande ouder of minstverdienende ouder) wordt in 2007 700 euro (2006: 608 euro)

* het gecombineerde tarief voor inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen gaat omlaag van 34,15 procent naar 33,65 procent in de eerste schijf en van 41,45 procent naar 41,40 procent in de tweede schijf

* directeuren-grootaandeelhouders (dga) krijgen een (alleen in 2007 geldende) verlaging van 25 procent naar 22 procent voor de eerste 250.000 euro inkomsten uit aanmerkelijk belang. Deze belastingverlaging compenseert voor dga´s de hogere inkomensafhankelijke bijdrage aan de ziektekostenverzekering.

Arbeidsmarkt
Twee onderdelen zijn uit het wetsvoorstel Versterking fiscale rechtshandhaving gehaald en in het Belastingplan 2007 ondergebracht. Dat is gedaan om deze maatregelen zo snel mogelijk in Tweede en Eerste Kamer te behandelen en ze nog over 2006 werking te laten hebben. Het gaat om:

* verhoging van de afdrachtvermindering onderwijs onderdeel startkwalificatie(belastingvoordeel voor werkgevers die hun werknemers in de gelegenheid stellen een startkwalificatie te halen) van 1500 euro naar 3000 euro

* binnen de afdrachtvermindering onderwijs komt een nieuwe afdrachtvermindering voor werkgevers die stages aanbieden voor leerlingen in de beroepsopleidende leerweg op MBO-1 en MBO-2 niveau. De afdrachtvermindering wordt 1200 euro als het hele jaar wordt stage gelopen.

Andere maatregelen die op 1 januari 2007 in werking treden zijn:
* de regeling ´dienstverlening aan huis´: een particulier mag drie dagen per week persoonlijke diensten (zoals schoonmaken, tuinonderhoud, hond uitlaten, verzorging, strijken of op kinderen passen) laten verrichten zonder loonbelasting of premies voor werknemersverzekeringen in te houden. Uiteraard moet de dienstverlener zijn verdiensten wel jaarlijks opgeven in zijn aangifte inkomstenbelasting

* werknemers die een procedure volgen waarbij zij hun elders verworven competenties (EVC) omzetten in een diploma, komen eerder in aanmerking voor belastingvoordeel

* werkgevers die een dergelijke EVC-procedure voor hun werknemers betalen, krijgen een belastingvoordeel van 300 euro
* de scholingsaftrek voor studenten wordt uitgebreid.

Economische infrastructuur

* de bestaande afdrachtvermindering loonbelasting en premies volksverzekeringen voor zeevarenden gaat op dezelfde manier gelden voor zeevarenden die in een ander land in de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte wonen

* het detacheren van wetenschappelijk personeel zal worden vrijgesteld van BTW.

Milieu en mobiliteit

* Nederlandse ingezetenen die in Nederland gebruik maken van een buitenlandse huurauto, zullen voortaan een tijdevenredige BPM betalen (in plaats van volledige BPM). De reden voor deze maatregel is een beschikking van het Europese Hof van Justitie waarin wordt gesteld dat de heffing van de volle BPM in dergelijke gevallen in strijd is met het vrije verkeer van diensten in de Europese Unie.

* vanwege de doelmatigheid zullen enkele vrijstellingen in de motorrijtuigenbelasting en de BPM voor voertuigen ten behoeve van bibliotheken, schooltandartsverzorging, keuringsdienst van waren en vernietiging van dieren komen te vervallen. De desbetreffende sectoren worden gecompenseerd.

Overige maatregelen

* op 1 januari 2007 zou een belastingkorting worden geïntroduceerd voor mantelzorgers. De vormgeving als belastingkorting brengt echter grote uitvoeringsproblemen met zich mee. Daarom is in overleg met de indieners van dit voorstel in de Tweede Kamer besloten om de mantelzorgkorting om te zetten in een uitgavenregeling. De Tweede Kamer wordt hierover nader geïnformeerd

* de ondernemer die tot het ondernemingsvermogen behorende goederen ook privé gebruikt (bijvoorbeeld een vakantiehuisje), heeft voortaan een volledig recht op aftrek van de aankoop-BTW, maar zal vervolgens dit privégebruik steeds in zijn BTW-aangifte moeten opnemen. Tot nog toe werd bij dit zogenoemde `gemengd gebruik' uitgegaan van een eenmalig percentage voor het privégebruik. Over dit percentage van de aankoop-BTW was dan geen teruggaaf mogelijk, waar tegenover stond dat later geen BTW meer hoefde te worden afgedragen over het privé gebruik. De aanpassing is nodig vanwege een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

! Fiscale prikkel ondernemerschap arbeidsongeschikten (Gedeeltelijk) arbeidsongeschikten die een bedrijf willen beginnen maar niet aan het benodigde aantal uren van 1225 per jaar komen, krijgen een aparte aftrekpost van 12.000 euro, 8000 euro en 4000 euro voor het eerste, tweede, respectievelijk derde jaar. Voor deze groep starters gaat een verlaagd urencriterium gelden van 800 uur. Deze maatregel maakt deel uit van het Belastingplan 2007 en past binnen het kabinetsbeleid om starten vanuit een uitkering te bevorderen. De ministers van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen de effectiviteit van deze aftrek na 5 jaar evalueren.

! Fiscale behandeling rijden op aardgas aangepast De fiscale behandeling van aardgas dat wordt gebruikt als motorbrandstof wordt aangepast. Anders dan andere motorbrandstoffen wordt aardgas dat wordt gebruikt als motorbrandstof nu volgens een schijventarief in de energiebelasting belast. In plaats van dit schijventarief gaat een vast tarief van 3 eurocent per kubieke meter gelden. Dit staat in het Belastingplan 2007. Het zijn nu voornamelijk stads- en regiobussen die op aardgas rijden, maar het gebruik van aardgas kan ook bij personenauto's tot ontwikkeling komen.

! Fiscale verlichting erfenissen
Het toptarief van 68 procent in de belasting op erfenissen en schenkingen wordt maatschappelijk als hoog ervaren. In het Belastingplan 2007 wordt voorgesteld dit hoogste tarief te verlagen naar het tarief van de voorgaande schijf van 63 procent. Het hoogste tarief is van toepassing op zogenoemde 'andere verkrijgers'. Dit zijn ontvangers van een erfenis of schenking die qua graad van verwantschap niet vallen onder de eerste tariefgroep (onder andere echtgenoot, kinderen, afstammelingen) of de tweede tariefgroep (broers, zusters, bloedverwanten in de rechte opgaande lijn).

! Fiscale vrijstelling buitenlandse beroepssporter blijft Buitenlandse beroepssporters, artiesten en gezelschappen die in Nederland optreden, blijven vanaf 1 januari 2007 vrij van Nederlandse belasting. Voorwaarde is wel dat het land waar de sporter, de artiest of het gezelschap woont, een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting heeft met Nederland. De vrijstelling geldt ook voor sporters, artiesten en gezelschappen uit de Nederlandse Antillen en Aruba. Nederland ziet daarmee dan af van het heffingsrecht. Dit staat in het Belastingplan 2007.

Is er geen verdrag, dan blijft Nederland heffen. Het woonland van de sporter, de artiest of het gezelschap kan dan dubbele belasting voorkomen door het inkomen vrij te stellen van belasting of kan de in Nederland betaalde belasting verrekenen.

Met ingang van 9 mei 2006 is ook de belastingheffing aangepast voor een optreden van buitenlandse artiesten, beroepssporters en gezelschappen dat plaatsvindt op basis van een overeenkomst 'krachtens een andere grond'. Voorbeeld van zo'n overeenkomst is een Europacupwedstrijd die een buitenlandse voetballer met zijn elftal in Nederland speelt. De 'andere grond' is in dit geval het competitiereglement van de UEFA.

Tenslotte worden binnenlandse beroepssporters vrijgesteld van de loonbelasting. Dit betekent dat vertegenwoordigers van deze sporters veel administratieve rompslomp wordt bespaard. Wel zijn de sporters verplicht hun inkomsten op te geven in hun aangifte inkomstenbelasting.

Tabel 1 Budgettaire effecten van de fiscale maatregelen in het Belastingplan 2007

2007 lopende prijzen (EUR mln)

Totaal fiscale maatregelen Belastingplan 2007

634

waarvan MLO relevant

605


1. Arbeidsmarkt- en inkomensbeleid

Lastenverlichting burgers

Aanpassing tarieven eerste en tweede schijf

1127

Verhoging algemene heffingskorting


-310

Verhoging arbeidskosten


-58

Maatregelen op het terrein van stages en scholing van werkenden


-40

Uitbreiding aftrek scholingsuitgaven voor studenten


-2

Tijdelijke verlaging tarief box 2


-90

2. Economische infrastructuur

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid


-10

Volledige afdrachtvermindering zeevaart voor buitenlandse zeevarenden


-5

Innovatie

Btw-vrijstelling detacheren wetenschappelijk personeel


-5


3. Milieu en mobiliteit

Vereenvoudiging mrb voor motoren


-1


4. Overige maatregelen

Aanpassing terbeschikkingstellingsregeling


5

Omzetting mantelzorgerkorting

65

Vereenvoudiging artiesten- en beroepssportersregeling


-5

Verlaging tarief successie- en schenkingsrecht


-2

Aanpassing vrijstelling overdrachtsbelasting voor wijkontwikkelingsmaatschappijen


-1

Btw-pakket

Richtlijnconforme aanpassing btw levende dieren


2

Arrest Charles en Charles-Tijmens


-36

* Naar boven

Belastingplan 2007

Zie ook


* Belastingplan 2007

* Website Rijksbegroting 2007

* Website Prinsjesdag 2007


* Laatst aangepast: 19-09-2006 | Print