Ministerie van Justitie


Begroting 2007

Zie ook


* Rijksbegroting

* Begroting Justitie 2007

Meer geld voor tbs, gevangeniswezen en jeugd

Justitiebegroting 2007

Persbericht | 19-09-2006

Justitie krijgt de komende jaren extra middelen voor de tbs-sector, het gevangeniswezen en de jeugd. Het gaat vooral om uitbreiding van tbs-plaatsen, extra forensische zorg aan psychisch gestoorde gedetineerden en verbetering van de kwaliteit bij de tenuitvoerlegging van de PIJ-maatregel. Met de justitiebegroting is een bedrag gemoeid van 5,9 miljard euro, tegenover 5,4 miljard in 2006.

Het beleid van het kabinet is erop gericht de regeldruk over een breed front te verminderen. In het kader van het programma Bruikbare rechtsorde komen er ook in 2007 nieuwe projecten die de regeldruk verminderen en komt er een onderzoek dat gericht is op de vergroting van kennis over regeldruk.

Tbs

Voor uitbreiding van de tbs-capaciteit met in totaal 350 plaatsen is jaarlijks een bedrag beschikbaar dat oploopt tot ruim 71 miljoen euro in 2010 en verder. Daarmee kan de verwachte groei voor de komende jaren worden opgevangen. Ook wordt nader onderzocht op welke wijze bepaalde tbs-gestelden na behandeling langer onder toezicht kunnen worden gehouden. Verder wil Justitie de aansluiting tussen justitiële voorzieningen en de reguliere zorg verbeteren. Een en ander is mede het gevolg van de aanbevelingen van de parlementaire commissie die het huidige tbs-stelsel onderzocht. De kosten voor de verbetering van de kwaliteit in de tbs-sector bedragen in 2007 6,8 miljoen euro, oplopend tot 11,4 miljoen euro in 2011.

Forensische zorg

In het gevangeniswezen worden 700 plaatsen aangepast voor de forensische zorg aan psychisch gestoorde gedetineerden. Hiervoor is in 2007 een bedrag uitgetrokken van 10,6 miljoen euro dat oploopt tot 55,7 miljoen euro in 2010 en verder. Volgend jaar maakt de Dienst Justitiële Inrichtingen een begin met de invoering van detentie en behandeling op maat (DBM). Als gevolg van de Schipholbrand is Justitie al begonnen met plaatsing van automatische branddetectiesystemen en versterking van personele bezetting in de nachtelijke uren. Voor verbetering van de efficiency in het gevangeniswezen is een wetsvoorstel `huisdetentie' in de maak.

Jeugd

Voor de justitiële jeugdinrichtingen is in 2007 16,7 miljoen euro beschikbaar, oplopend tot 32,4 miljoen euro in 2011. Dit is nodig om de kwaliteit te verbeteren bij de ten uitvoerlegging van de PIJ-maatregel. Voor deze doelgroep wordt onder meer de groepsgrootte teruggebracht van 12 naar 8 pupillen, met 2 groepsleiders per groep en wordt de nazorg bij het verlaten van een justitiële jeugdinrichting verder versterkt.

Voor de jaren 2007 en verder trekt Justitie voor de jeugd structureel een bedrag van 30 miljoen euro uit. Hiermee kunnen de uitvoerings-organisaties, zoals de bureaus jeugdzorg, de justitiële jeugdinrichtingen en de Raad voor de kinderbescherming in staat worden gesteld de capaciteit af te stemmen op het toegenomen aantal straf en jeugdbeschermingzaken.

Volgend jaar worden afspraken gemaakt om de doorlooptijd in de jeugdketen te verkorten zodat sneller een besluit wordt genomen over een kinderbeschermingsmaatregel of de inschakeling van hulp via Bureau Jeugdzorg. De aanpak van jeugdige veelplegers wordt in 2007 per arrondissement versterkt. Ook wordt het in 2007 mogelijk om civielrechtelijk geplaatste jongeren in een `gesloten setting' te laten behandelen onder verantwoordelijkheid van VWS.

Wetgeving

In 2007 komen op het gebied van penitentiair en sanctierecht wetsvoorstellen aan de orde die het gevolg zijn van de aanbevelingen van de tijdelijke onderzoekscommissie tbs. Volgend jaar treedt de wet positie van het slachtoffer in het strafproces in werking en is de parlementaire afronding voorzien van het wetsvoorstel voorwaardelijke invrijheidstelling. Dit laatste geldt ook voor het wetsvoorstel voortgezet ouderschap en zorgvuldige echtscheiding. Ook wordt de behandeling van het wetsvoorstel vereenvoudiging van het bv-recht verwacht.

De modernisering van het ondernemingsrecht heeft geleid tot een groot aantal wetsvoorstellen. Daarvan treden in 2007 in werking: de wet personenvennootschap, de uitvoering van de richtlijn openbare biedingen, de wet toezicht financiële verslaglegging en de wet moderne communicatiemiddelen in de algemene vergadering. Ook wordt aan een herziening van het faillissementsrecht gewerkt. Het bestuursrecht moet worden gestroomlijnd, gedejuridiseerd en effectiever gemaakt.

Administratieve lasten

In 2007 worden opnieuw enkele voorstellen gedaan om de administratieve lasten terug te dringen. De belangrijkste reducties voor het bedrijfsleven zullen worden gerealiseerd op het terrein van het jaarrekeningenrecht. Binnen het jaarrekeningenrecht zorgt het XBRL-taxonomieproject voor een administratieve lastenverlichting van circa 350 miljoen euro. Het samen laten vallen van de fiscale en vennootschappelijke jaarrekening beoogt in 2007 de administratieve lasten met 325 miljoen euro te verminderen. De lasten kunnen verder omlaag door de verhoging van de grensbedragen in het jaarrekeningenrecht, het gaat daarbij om een bedrag van 70 miljoen euro.

Bruikbare rechtsorde

Het beleid van het kabinet is erop gericht de regeldruk over een breed front te verminderen. In het kader van het programma Bruikbare rechtsorde komen er ook in 2007 nieuwe projecten die de regeldruk verminderen en komt er een onderzoek dat gericht is op de vergroting van kennis over regeldruk.


* Stuur door

* Print