Inspectie Verkeer en Waterstaat


19 september 2006: Primaire waterkeringen getoetst op veiligheid

Vierentwintig procent van de Nederlandse primaire waterkeringen voldoet niet aan de wettelijke norm voor veiligheid. Dat meldt Inspectie Verkeer en Waterstaat in de landelijke rapportage 'Primaire waterkeringen getoetst'. Deze rapportage heeft minister Peijs van Verkeer en Waterstaat op 19 september aan het Parlement verstuurd.

De Wet op de waterkering vereist dat de beheerders van de primaire waterkeringen iedere vijf jaar toetsen of deze waterkeringen aan de wettelijke normen voor de veiligheid voldoen. De inspectie beoordeelt of de toetsing volgens de regels is uitgevoerd, vat de resultaten samen tot een landelijk beeld en voorziet dit beeld van een analyse en conclusies.

De inspectie heeft 32 procent van de waterkeringen 'geen oordeel' gegeven, omdat er grote kennishiaten bestaan in het toetsingsinstrumentarium en in de beschikbare gegevens over de toestand van de waterkeringen. In 2001 bij de vorige toets kwam in 41procent van de gevallen 'geen oordeel' voor. De inspectie vindt dat het percentage 'geen oordeel' te weinig gedaald is.

De provincies vullen hun rol van toezichthouder op de beheerders van de waterkeringen in het proces van toetsing op een diverse manier in, waardoor een uniforme landelijke beoordeling bemoeilijkt wordt. De inspectie doet daarom in de rapportage de aanbeveling voor een strakkere regie van het Rijk in de toetsingsprocedure.

19-9-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement