Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Koninkrijksrelaties

Ontwerp-begroting 2007 Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

18 september 2006

Omslag Miljoenennota (37 Kb) Een veiliger Nederland, met een bevolking die vertrouwen heeft in de politiek en de democratie, en een overheid die met minder regels meer kwaliteit biedt. Dat zijn de doelen van de ministers Remkes (van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Nicolaï (voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) in hun ontwerp-begrotingen voor 2007. Er is extra geld beschikbaar voor de politie, onder meer voor de verbetering van de opsporing en vervolging. Daardoor kan de politie tot 2014 groeien met in totaal 1500 arbeidsplaatsen extra. Het kabinet werkt verder aan een vermindering van de bestuurlijke drukte, onder andere rond de voor- en naschoolse opvang en het jeugdbeleid. Volgend jaar kunnen mensen 65 procent van de publieke dienstverlening ook elektronisch afnemen. Ook gaat het kabinet onverminderd door met het vastgelegde traject om te komen tot nieuwe staatsrechtelijke verhoudingen binnen het Koninkrijk.

Een veiliger Nederland

Het kabinet streeft naar een veiliger Nederland. Veel is geïnvesteerd in handhaving en versterking van politie en strafrechtketen. Het stellen van duidelijke grenzen werkt. Maar er is meer nodig. Ook de samenwerking tussen de diverse organisaties in de veiligheidsketen moet verder verbeteren, onder andere om de overlast en verloedering effectief te kunnen tegengaan. De kwaliteit van de leefomgeving draagt immers bij aan het gevoel van veiligheid.

Maatregelen

* In het voorstel voor de nieuwe Politiewet worden de 26 korpsen samengevoegd tot één landelijke politieorganisatie. Dat leidt tot meer eenheid en slagvaardigheid bij de politie. De burgemeester en de officier van justitie houden het gezag op lokaal niveau.
* Door het programma Verbetering Opsporing, de nieuwe verdeelsystematiek van het politiebudget, de uitbreiding van de Zeehavenpolitie en de vorming van de Dienst Speciale Interventies bij het Korps Landelijke Politiediensten kan de politie in 2014 zijn uitgebreid met ruim 1500 arbeidsplaatsen extra.
* Om de veiligheid van burgers te kunnen beschermen bij rampen en crises, is het onontbeerlijk dat gemeenten gaan samenwerken op regionaal niveau. Dit gaat gebeuren in veiligheidsregio's. Per 1 januari 2008 zijn de besturen van de veiligheidsregio en de politieregio geïntegreerd.
* Gemeenten krijgen in 2007 via het Gemeentefonds EUR 220 miljoen extra voor gemeentelijke activiteiten op het gebied van openbare orde en veiligheid.
* Twaalf steden maken plannen om probleembuurten aan te pakken. Via de gemeenten stimuleert het kabinet dat alle partijen die hierbij zijn betrokken (zoals bewoners, scholen, bedrijven, corporaties en welzijnsorganisaties) elkaar vinden.
* Bijzondere aandacht gaat naar delicten die minder zichtbaar zijn, maar die de samenleving kunnen ontwrichten, zoals financieel-economische criminaliteit en cybercrime. Dit alles in het kader van het Veiligheidsprogramma. Deze onderwerpen zijn ook opgenomen in de nieuwe prestatieafspraken die het kabinet heeft gemaakt met de politie.

Topprioriteit blijft het tegengaan van radicalisering en terrorisme. Het accent ligt op het voorkomen van crises, maar we moeten onze ogen er niet voor sluiten dat calamiteiten zich toch kunnen voordoen. Samenwerking is in alle gevallen een kernbegrip. Samenwerking tussen alle partijen die verantwoordelijk zijn voor de nationale veiligheid, maar ook samenwerking in EU-verband.

Maatregelen

* Het kabinet breidt de bestuurlijke mogelijkheden uit om radicalisering in een vroeg stadium aan te pakken. Het wetsvoorstel Bestuurlijke maatregelen maakt het mogelijk om in te grijpen zonder te wachten op strafrechtelijke feiten.
* Er zijn nieuwe afspraken gemaakt met de minister van Defensie over de structurele rol van de krijgsmacht bij crises en rampen. De gegarandeerde inzet stijgt van 3000 tot 4600 militairen.
* De Externe link AIVD werft sneller nieuw personeel dan verwacht. De AIVD zal naar verwachting daarom sneller `op sterkte' zijn.
* Het uitwisselen van informatie is cruciaal. In het project `Veiligheidsverbetering door Information Awareness' zal de contraterrorisme Informatiebox (een samenwerkingsverband tussen de belangrijkste veiligheidsinstanties) onder leiding van de AIVD verder worden ontwikkeld.
* Op Rijksniveau vinden twee crisisoefeningen plaats. Eén daarvan, de oefening `Voyager', is een samenwerkingsverband tussen BZK en Defensie.

Bestuur en democratie

Het kabinet blijft werken aan het vergroten van het vertrouwen van burgers in de politiek en in de democratie. Vertrouwen ontstaat als het beleid de gewenste effecten heeft en ook als mensen zich betrokken voelen bij het bestuur. Vandaar dat het kabinet mensen uitdrukkelijk betrekt bij een eventuele herziening van het kiesstelsel en andere staatsrechtelijke hervormingen. Vandaar ook dat het kabinet kritisch kijkt naar de organisatie van het Externe link middenbestuur (`alles tussen Rijk en wijk'). Is het voldoende herkenbaar, democratisch gelegitimeerd en niet onnodig ingewikkeld (te veel `bestuurlijke drukte')?

Maatregelen

* De Nota Middenbestuur wordt dit najaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staan scenario's voor een eventuele herordening van het openbaar bestuur.
* Het kabinet werkt aan een vermindering van de bestuurlijke drukte, onder andere op de terreinen: voor- en naschoolse opvang, het jeugdbeleid, de waterketen en de reconstructie van de landelijke gebieden.
* Vanaf 2007 kunnen gemeenten en provincies hun verantwoording voor 23 uitkeringen afleggen volgens `single information en single audit'. Hierdoor zullen de administratieve lasten afnemen.
* Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend voor een nieuwe beloningsstructuur voor politieke ambtsdragers.
* De voorbereidingen voor een Centrum voor Geschiedenis en Democratie worden voortgezet.
* Het kabinet ontvangt in het najaar van 2006 de adviezen van het Burgerforum en de Nationale Conventie. De resultaten kunnen een rol spelen bij de verdere ontwikkeling van beleid.

Minder regels, meer kwaliteit

Burgers, bedrijven en instellingen willen een goede, snelle en zorgvuldige dienstverlening. Het kabinet werkt dan ook aan een andere, betere overheid. Een overheid die effectief werkt, transparant is en die weinig administratieve lasten oplegt. Daarbij past ook een goed personeelsbeleid met aandacht voor integriteit en diversiteit.

Maatregelen

* De administratieve lasten voor burgers moeten in 2007 met een kwart zijn verminderd. Hierbij krijgen specifieke doelgroepen extra aandacht, zoals chronisch zieken en mensen met een handicap. Nieuwe voorstellen van ministers worden getoetst om de administratieve lasten te beperken.
* Er komt een front office voor toezicht op ondernemingen in horeca, primaire sector (landbouw) en op ziekenhuizen.
* Het BurgerServiceNummer gaat het met ingang van 2007 mogelijk maken dat gegevens nog maar een maal aan de overheid te hoeven worden verstrekt en efficiënter kunnen worden geraadpleegd.
* Het kabinet komt met een wetsvoorstel voor de toevoeging van een elektronische functie aan de Nederlandse Identiteitskaart (E-nik). Hiermee kan de houder onder andere zich elektronisch identificeren en een elektronische handtekening zetten.
* In 2007 kunnen mensen 65 procent van de publieke dienstverlening ook elektronisch afnemen. Implementatieteams gaan overheidsorganisaties hierbij helpen.
* Het kabinet brengt de notitie Hervorming Rijksdienst uit. Deze notitie levert de basis voor de discussie over een nieuwe inrichting van de rijksdienst die slagvaardig is georganiseerd rond actuele maatschappelijke problemen. Een volgend kabinet kan hierover besluiten nemen.
* Met het programma good governance wil het kabinet de publieke dienstverlening verbeteren. Het bevorderen van de integriteit van medewerkers is een van die initiatieven, net als het vergroten van transparantie.
* Diversiteit van het personeel blijft aandacht vragen. Het kabinet streeft ernaar dat in 2010 een kwart van alle leidinggevenden bij het Rijk vrouw is.
* Het kabinet trekt een extra bedrag uit voor gepensioneerde ambtenaren in sectoren waarvan de tegemoetkoming ziektekosten kwam te vervallen. Het gaat om een bedrag van in totaal EUR 130 miljoen. De koopkracht van deze groep wordt hierdoor de komende drie jaar verbeterd.

Koninkrijksrelaties

Nederland hecht aan het inhoud geven aan de waarden van het Koninkrijk, niet als doel op zich, maar om de bevolking van alle delen van het Koninkrijk garanties te bieden voor belangrijke elementen van goed bestuur zoals rechtszekerheid, mensenrechten en integriteit. Daarom wil Nederland in 2007 onverminderd doorgaan met het in de start-Ronde Tafel Conferentie vastgelegde traject om te komen tot nieuwe staatsrechtelijke verhoudingen en een betere financiële positie voor de eilanden. Het accent ligt op het belang van de burgers en de aanpak van de problemen.

Maatregelen

* Een eerste stap is het bereiken van overeenstemming over de criteria waaraan de nieuwe bestuurlijke eenheden moeten voldoen.
* Nederland is bereid een bijdrage te leveren aan een oplossing van de schuldenproblematiek, op voorwaarde dat de openbare financiën duurzaam op orde worden gebracht.
* Geld voor samenwerking wordt ingezet op terreinen als rechtshandhaving, bestuurlijke ontwikkeling, onderwijs en duurzame economische ontwikkeling.