Socialistische Partij

Marijnissen tegen Verhagen: schaf no-claimregeling NU af!

19-09-2006 * In een debat naar aanleiding van de Troonrede heeft Jan Marijnissen CDA-fractieleider Maxime Verhagen uitgedaagd om zijn woorden waar te maken en de no-claimregeling snel af te schaffen. Hoewel Verhagen de afgelopen dagen in de media aangaf van de no claim af te willen omdat blijkt dat die niet werkt, weigerde hij vandaag om er snel werk van te maken. Er zou te weinig tijd zijn om dit voor volgend jaar te realiseren.

Wouter Bos en Jan Marijnissen De SP is altijd tegen invoering van de no claim in de zorg geweest. Die zorgt er namelijk voor dat zieke mensen voor het extraatje betalen voor gezonde mensen. Dat is antisolidair. Ook de PvdA wil van de regeling af en toen vorige week CPB-cijfers uitlekten waaruit bleek dat de regeling amper positief effect heeft, zei ook regeringspartij CDA aan dat er dan een streep door de no claim kon.

Vanmiddag in een livedebat voor de NOS-televisie daagde Marijnissen samen met PvdA-leider Bos Verhagen uit om daar snel werk van te maken. Samen zouden CDA, PvdA en SP een ruime Kamermeerderheid hebben om spoedig tot daden te komen. Verhagen sputterde echter tegen: er zou te weinig tijd zijn om dit nog voor volgend jaar te regelen. "Dat red je niet binnen een paar weken."

In debat Marijnissen nam daar geen genoegen mee: "We hebben de coalitie hier tegenover ons staan. De heer Rutte hecht erg aan de no claim van zijn partijgenoot minister Hoogervorst. We hebben een misschien naar sociaal beleid tenderend CDA, dat richting verkiezingen zegt: de no claim is impopulair, laten we er afstand van nemen. Maar nu begrijp ik ook waarom de heer Verhagen dat niet voor 2007 wil regelen, want dan zou u dat samen met de heer Rutte moeten doen, bij de Algemene Beschouwingen. Ligt hier misschien de verklaring waarom u het niet snel met de oppositie wilt regelen?"

"Nee," zei Verhagen, "het kan gewoon niet snel geregeld worden." "Maar als wij nu bewijzen dat het wél snel kan?" vroeg Marijnissen. "Het is niet mogelijk," bleef Verhagen tegenstribbelen. "Zo moeten de polissen al in oktober gedrukt worden."

De SP zal ook volgende week bij de Algemene Beschouwingen proberen het CDA te bewegen om snel in actie te komen, zodat de antisolidaire regeling al voor 2007 van tafel kan. Daarbij zouden vooral de duizenden mensen met een chronische ziekte of een handicap bij gebaat zijn, die nu onterecht door de no-claimregeling worden benadeeld.