Landelijke Studenten Vakbond


LSVb-reactie op Onderwijsbegroting 2007: goede doelen, slechte middelen

Utrecht, 19 september 2006 - De onderwijsbegroting voor 2007 laat weinig verrassingen zien. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt het jammer dat er ondanks de grote ambities die uit de onderwijsbegroting spreken, de investeringen achterblijven. De LSVb is blij met de doelen die in de onderwijsbegroting 2007 worden gesteld, maar vindt de middelen die worden ingezet te kort schieten of zelfs averechts werken.

De nadruk in de begroting van het hoger onderwijs ligt op het ontwikkelen van talent en het bevorderen van de participatie in het hoger onderwijs. Het hoger onderwijs moet studenten motiveren om tijdens hun studie het beste uit zichzelf te halen, zodat zij zich optimaal kunnen ontplooien en zich breed kunnen oriënteren. De extra investeringen die nodig zijn om deze doelen te bereiken blijven echter uit.

Het kabinet streeft naar 50% hoger opgeleiden in 2020. Gezien de geringe stijging van het aantal hoger opgeleiden (van 35,6% in 2004 tot 35,9% in 2005) ligt dit doel nog ver buiten bereik. Het kabinet stelt voor "onorthodoxe middelen" als extra selectiemogelijkheden, collegegelddifferentiatie en een open bestel in te zetten. De LSVb vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet denkt méér jonge mensen te stimuleren om te gaan studeren door het hoger onderwijs duurder en minder toegankelijk te maken.

LSVb-voorzitter Irene van den Broek is teleurgesteld in de begroting: "De overheid heeft grote ambities, maar stelt hier niet de juiste middelen tegenover. We hopen dat het volgende kabinet wel durft te investeren in onderwijs om een hoogwaardige kenniseconomie mogelijk te maken."


---