Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
18 SEPTEMBER 2006

ZEEUWS ARCHIEF ONTVANGT SURINAAMSE MINISTER

MIDDELBURG - Het Zeeuws Archief ontvangt dinsdag 19 september Drs. Maurits Hassankhan, minister van binnenlandse zaken van Suriname. Hassankhan wil het Zeeuws Archief bezoeken vanwege de archieven die alhier berusten en die van historisch belang zijn voor Suriname. Samen met het Zeeuws Archief wil hij zoveel mogelijk gegevens raadpleegbaar maken in Suriname. Aansluitend legt de minister een krans bij het Zeeuwse slavernijmonument op de Balans in Middelburg. Het bezoek maakt deel uit van zijn officiële werkbezoek aan Nederland van 18 t/m 22 september.

De kranslegging wordt bijgewoond door dhr Mr. J.M. Schouwenaar, burgemeester van Middelburg, dhr Mr.Drs. A.J.G. Poppelaars, vertegenwoordiger van Gedeputeerde Staten van Zeeland, mw. J. Huijsman en dhr S. Steglich, bestuursleden van de Stichting Monument Middelburg en dhr Drs. R.L. Koops, directeur van het Zeeuws Archief.

Archieven van historisch belang
Het Zeeuws Archief beheert archieven die van historisch belang zijn voor Suriname, zoals de archieven van de Middelburgse Commercie Compagnie en die van de Staten van Zeeland. Daarnaast heeft het Zeeuws Archief actief meegewerkt aan de totstandkoming van het Jaar van het Zeeuwse Slavernijverleden in 2004-2005 en de oprichting van het Zeeuwse slavernijmonument op de Balans in Middelburg.

Minister van Binnenlandse Zaken van Suriname
Maurits Hassankhan (1947) rondde in 1975 zijn studie geschiedenis af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een studie aan de Universiteit Leiden werkte hij vanaf 1983 voor het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling in Suriname. Vanaf 1984 is hij verbonden aan de Universiteit van Suriname, van 1991-1993 als directeur van het Instituut voor Maatschappij Wetenschappelijk Onderzoek (IMWO). Hassankhan was onder andere projectleider van de Historische Database Javaans Immigranten, opgeleverd in 2000, met informatie over alle 34.000 Javaanse immigranten in Suriname. Vanaf 1996 tot aan zijn ministerschap was hij richtingscoördinator sociologie. Vanaf 2001 is Hassankhan lid van het parlement tot zijn aantreden in september 2005 tot minister van binnenlandse zaken.

Programma dinsdag 19 september
10.30 uur Ontvangst in het Zeeuws Archief
Rondleiding door het gebouw en bezichtiging van de archieven van de Middelburgse Commercie Compagnie en die van de Staten van Zeeland. 12.30 uur Kranslegging door dhr Drs. M. Hassankhan bij het Zeeuwse slavernijmonument, in aanwezigheid van dhr Mr. J.M. Schouwenaar, burgemeester van Middelburg, dhr Mr.Drs. A.J.G. Poppelaars, vertegenwoordiger van Gedeputeerde Staten van Zeeland, mw. J. Huijsman en dhr S. Steglich, bestuursleden van de Stichting Monument Middelburg en dhr Drs. R.L. Koops, directeur van het Zeeuws Archief. 13.00 uur Lunch aangeboden door het Provinciebestuur 14.30 uur Stadsrondwandeling langs plaatsen die een relatie hebben met het Zeeuwse slavernijverleden. 15.30 uur Einde bezoek

Zeeuws Archief
Het Zeeuws Archief beheert en bewaart belangrijke bronnen over de Zeeuwse geschiedenis en maakt deze voor iedereen toegankelijk. Het Zeeuws Archief bestaat sinds 2000 en beheert de archieven van rijks- en provinciale instellingen en de archieven van de gemeenten Middelburg en Veere.

/ / / / / / / / / / / / /

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Sijnke, hoofd afdeling Communicatie & Behouden van het Zeeuws Archief. Telefoon 0118-678814.


---- --