Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 18-09-2006

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending dinsdag 19 september
Nederland 1 - 18.20 uur

EMBARGO TOT DINSDAGOCHTEND 19-09-'06, 00.00 UUR!

OPLEVING ECONOMIE GEEN VERDIENSTE KABINET

Veel Nederlanders menen dat de economie er beter voor staat dan vorig jaar, maar dat is geen verdienste van dit kabinet. Het mag dan beter gaan met het land, de individuele burger merkt daar in zijn eigen portemonnee nagenoeg niks van. Dit is de belangrijkste uitslag van de Prinsjesdag-enquête onder 23.500 deelnemers aan het EénVandaag Opiniepanel.

De helft van de deelnemers (49%) vindt dat het beter gaat met de economie, maar tegelijk geeft 54% aan dat dit niet te danken is aan de kabinetten Balkenende II en III. Ook vinden de geënquêteerden dat ze er persoonlijk niet op vooruit zijn gegaan: 49% zegt dat hun eigen huishouden er slechter voor staat dan een jaar geleden, 39% vindt dat er weinig veranderd is en slechts 10% zegt dat ze erop vooruit zijn gegaan.

Rapportcijfer 5,3
Het vertrouwen in het kabinet is het afgelopen jaar wel gestegen, maar het rapportcijfer is nog steeds een onvoldoende: een 5,3. Vorig jaar september was dat een magere 4,3. Bij de val van Balkenende II kwam het kabinet uit op een 5,2. Balkenende III wordt dus nog een klein beetje hoger gewaardeerd dan zijn voorganger. Minister-president Balkenende zelf krijgt ook een 5,3 als rapportcijfer.

Zalm kan vertrekken
Minister Zalm van Financiën is populairder dan de premier: hij scoort een 5,7. Maar de meerderheid van de deelnemers wil hem in een volgend kabinet niet terugzien als minister van Financiën: 53% ziet dat niet zitten en 25% is er wel voor. Van de ondervraagden vindt 55% dat Zalm teveel heeft bezuinigd de afgelopen jaren.

Minister Zalm van Financiën is dinsdag 19 september te gast in de speciale Prinsjesdag-uitzending van EénVandaag. Daarin reageert hij onder meer op de resultaten van de enquête.

EénVandaag Opiniepanel
Het EénVandaag Opiniepanel heette voorheen het TweeVandaag Opinie Panel. Sinds 4 september jl. zendt TweeVandaag uit op Nederland 1 onder de naam EénVandaag, en de naam van het opiniepanel is mee veranderd.

De uitslag van de enquêtes is representatief voor de variabelen leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat en spreiding over het land.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl