Openbaar Ministerie

Verdachten omvangrijke fraude zaak op zitting

Den Haag, 18 september 2006

Morgen 19 september vanaf 9.30 uur staan vier hoofdverdachten uit een omvangrijke fraudezaak voor het eerst op zitting bij de rechtbank in Den Haag. Het gaat om een 56 -jarige man uit Spijkenisse, een 51-jarige man uit Spijkenisse een 42-jarige man uit Den Haag en een 38-jarige man uit Rotterdam. Deze verdachten maken deel uit van een grotere groep personen. Zij worden allen verdacht van fraude met incasso-opdrachten, krediet- en hypotheekfraude. Het openbaar ministerie verdenkt de groep er tevens van een criminele organisatie te vormen. Van de verdachten die nu op zitting komen, zitten de eerste drie nog in voorlopige hechtenis.

Na meldingen van bankinstellingen, die waren gealarmeerd door gedupeerde rekeninghouders, startte de politie Hollands Midden in september 2005 een onderzoek. Daaruit bleek dat de verdachten lege BV's en stichtingen aankochten en ondernemingen oprichtten. Namens die ondernemingen werden incassocontracten afgesloten met banken. Vervolgens werden via internetbankieren bedragen geïncasseerd bij willekeurige rekeninghouders.

In december 2005 bleek bovendien dat men bezig was grote aantallen acceptgiroâs valselijk op te maken en te innen. Eén van de verdachten beschikte over een databestand met gegevens van bedrijven en daarbij behorende rekeningnummers. De acceptgiroâs werden voorzien van het rekeningnummer van die bedrijven en gingen met een valse handtekening richting banken.

De door middel van deze vormen van fraude ontvangen bedragen werden door de verdachten van hun bedrijfsrekeningen gehaald of doorgesluisd naar bedrijven van de andere verdachten of van handlangers. Uit het onderzoek is gebleken dat verdachten zich sinds 2003 met deze fraude hebben beziggehouden.

---