Gemeente Enschede

Een Turkse blik op Enschede?

dinsdag 19-09-2006

Hoe moet de openbare ruimte in Enschede zijn ingericht om voor inwoners een veilige en prettige plek te zijn, waar ze zich op hun gemak voelen en gestimuleerd worden andere bewoners te ontmoeten? Waar moeten straten en brinken, pleinen en parken aan voldoen om ruimte te bieden aan bewoners van verschillende culturen en leeftijden?

Eda Ünlü Yücesoy promoveerde dit voorjaar als planoloog aan de Universiteit van Utrecht op een onderzoek naar de manier waarop Turkse vrouwen in Enschede de buurt waarin ze wonen beleven en gebruiken. Ze deed onderzoek in Deppenbroek en de Wesselerbrink, waar ze meerdere jaren heeft gewoond. Hebben Turkse vrouwen van verschillende generaties een ander beeld en andere verwachtingen van de publieke ruimte? Zo ja, hoe dan en wat kunnen we ervan leren als het erom gaat de toegankelijkheid van straten en pleinen die immers van ons allemaal zijn, te verbeteren? Mannen en vrouwen, ouderen en jongeren kijken op een verschillende manier naar de openbare ruimte en gebruiken deze op hun eigen manier. Maar maakt cultuur ook verschil? Hoe kunnen sociale structuren als uitgangspunt worden genomen voor stadsplanologie? Eda Ünlü Yücesoy presenteert haar bevindingen in Enschede op een tweetal bijeenkomsten, één voor bewoners en één voor professionals. Op beide bijeenkomsten zullen andere sprekers reageren op de inleiding van de jonge doctor. Eda Ünlü Yücesoy werkt momenteel bij een Niet Gouvernementele Organisatie (NGO) in Istanbul die zich richt op de huisvesting van gehandicapten.

Programma's:

* 21 september: 'Wonen en woonomgeving voor alle culturen!' Op deze avond spreekt Eda Ünlü Yücesoy voor inwoners van Enschede, waaronder inwoners die hebben meegewerkt aan haar onderzoek. De avond begint om 19.00 uur in de Orangerie van de Twentehallen. Naast Eda Ünlü Yücesoy zullen Roelof Bleker, wethouder Stedelijke Ontwikkeling & Cultuur van de gemeente Enschede, Piet Rutgers, directeur woningcorporatie Domijn en Selma Süslüoglu, Turkse vrouw en gebruikster van de openbare ruimte hun visie geven.


* 22 september: 'Een openbare ruimte voor alle culturen!' Deze conferentie is bedoeld voor professionals die zich bezig houden met de vele facetten die er zitten aan het inrichten van de openbare ruimte, zoals planologen, projectontwikkelaars, volkshuisvesters en medewerkers van adviesbureaus en overheden. De middag begint om 13.00 uur in de Mozaiekzaal stadhuis Enschede. De inleiding van Eda Ünlü Yücesoy wordt gevolgd door een reactie van Chris Veldhuysen, medewerker Forum, Ton Schaap, stadsstedenbouwer gemeente Enschede en Ed Wallinga, wethouder Zorg & Welzijn van de gemeente Enschede.


---