Ingezonden persbericht


Trefwoorden: ventilatie, energiebesparing, CO2 reductie, Politiekeurmerk, burengerucht

Persbericht: Ook TONZON niet blij met nieuwe ventilatiecampagne VROM.

TONZON BV, specialist in het ontwikkelen en produceren van energie- en milieusparende technieken uit Enschede, is niet blij met de nieuwe ventilatiecampagne van VROM. Volgens het bedrijf is deze campagne ongenuanceerd en veroorzaakt het veel ongerustheid en onzekerheid onder de bevolking, met name onder haar klanten. Het bedrijf belooft haar klanten een comfortabeler en gezonder binnenmilieu met lagere energiekosten. Deze mensen krijgen echter nu van VROM te horen dat ook zij het klapraampje/ventilatieschuif in de woonkamer permanent half open moeten laten staan, ook als er niemand in het woonvertrek is en zelfs als men het pand wil verlaten. Voor sommige Nederlanders is dit advies wel van toepassing maar wanneer klanten van TONZON dit advies opvolgen dan wordt niet alleen onnodig veel aardgas in broeikasgas omgezet maar stijgt ook het elektriciteitsgebruik omdat in veel van deze woningen per dag liters water zullen moeten worden verdampt om te voorkomen dat bijvoorbeeld de piano in diggelen valt omdat het in de winter in huis veel te droog wordt met het klapraampje constant open.

Dit ventilatieadvies wordt gegeven aan alle Nederlanders terwijl het maar van toepassing is op een duidelijk te onderscheiden deel (woningen met een vochtige kruipruimte). Van het ministerie VROM had een genuanceerdere campagne verwacht mogen worden, alleen al vanwege de onnodige uitstoot van broeikasgas die het met zich mee brengt voor hen voor wie het advies niet van toepassing is. Dat dit niet is gebeurd, is vermoedelijk gelegen in het feit dat dit advies alleen gegeven moet worden aan bewoners van woningen die zijn gebouwd en verbeterd volgens de normen van VROM. Bij deze woningen komt voortdurend vochtige lucht uit de kruipruimte de woning binnen. Is er een centrale afzuiginstallatie aanwezig dan is de vochtbelasting extra hoog. Daarbij geldt hoe meer de gevel gesloten is hoe meer lucht uit de kruipruimte gezogen wordt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een bedompte atmosfeer in huis ontstaat wanneer het klapraampje gesloten is.

"Met deze ongenuanceerde campagne legt VROM de rekening voor gebrekkige regelgeving bij de bewoners".

Woningen in Nederland moeten worden beschermd tegen water in de vorm van overstromingen, vocht uit de lucht en vocht uit de bodem. T.a.v. de bescherming tegen overstromingen is Nederland wereldvermaard maar als het gaat om de wering van vocht uit de bodem dan zijn de regels zo gebrekkig* dat in deze woningen kennelijk het klapraampje in de woonkamer permanent half open moet staan, ook als er niemand in het woonvertrek is, zelfs als men het pand wil verlaten en helaas ook wanneer men in de privacy van zijn eigen huis geluidsoverlast wil veroorzaken (een radiospotje stelt dat het raampje ook open moet wanneer men wil oefenen op muziekinstrumenten)

Het ventilatieadvies van VROM geldt niet wanneer de kruipruimte droog is omdat er uit de bodem geen vocht verdampt. Dan heeft de buitenlucht die via de kruipruimte de woning binnenkomt geen vocht maar wel warmte uit de kruipruimtebodem opgenomen (als de bodem tenminste niet is bedekt met een isolerende laag). Onderweg naar de woning wordt bovendien (fijn)stof achtergelaten zodat de droge voorverwarmde lucht uit de kruipruimte ook schoner is dan lucht die rechtstreeks van buiten komt via een klapraam of schuitvenster. De aanvoer van buitenlucht via een droge kruipruimte vormt daarmee een ideale en energiebesparende basis voor een goed geventileerd huis. Continu wordt de lucht in huis voor een deel ververst met droge, schonere en voorverwarmde buitenlucht via de kruipruimte, ook als het klapraampje dicht zit. In woningen met mechanische afzuiging, gaskachels en/of een openhaard wordt automatisch meer lucht uit de kruipruimte aangezogen. Bij een droge kruipruimte is dit geen enkel probleem, bij een vochtige kruipruimte juist wel.

Het is opmerkelijk dat het ministerie VROM de zegeningen van een droge kruipruimte niet wil zien. Er zijn immers woningcorporaties en gemeentelijke woningbedrijven die naar aanleiding van de goede resultaten in de bestaande bouw ook voor nieuwe woningen kiezen voor 100% vochtwering door aanpak bij de bron met TONZON Bodemfolie die niet alleen de verdamping van vocht uit de bodem stop maar ook een sterke radonremming heeft. Waarom zouden bestaande woningen gezonder mogen zijn dan nieuwe? Onafhankelijke bouwtechnici durven te stellen dat 100% vochtwering door aanpak bij de bron niet alleen goed is voor de bewoners maar voor de gehele bouwkundige constructie. Ook ventilatiespecialisten geven de voorkeur aan 100% vochtreductie: "Wat er aan vocht niet binnenkomt, hoeven we er ook niet uit te halen".


* Om het vocht uit de bodem te weren, stelt het Bouwbesluit bij nieuwe woningen een eis aan de luchtdoorlatendheid van de vloer. Deze eis is gekoppeld aan een van de middelen om het doel te bereiken en niet aan het doel zelf. Dit is opmerkelijk want het is in strijd met het uitgangspunt van het Bouwbesluit dat stelt dat de eis moet zijn gekoppeld aan het doel dat moet worden gehaald. Het doel is immers het weren van vocht uit de bodem terwijl de eis is gelegd bij de luchtdoorlaatbaarheid van de vloer. Opvallend is ook dat deze eis niet gekoppeld is aan het meest doelmatige middel om het doel te bereiken (aanpak bij de bron) maar aan het minst effectieve èn meest onbetrouwbare middel (veel nieuwe woningen krijgen naar een aantal jaren toch problemen). Wanneer nieuwe woningen aan deze eis voldoen dan wordt onder standaard condities per dag per m² vloer circa 17 gram water per dag doorgelaten. Dit komt neer op een liter water per dag bij een vloer van 60 m². Uit onderzoek blijkt echter dat bij veel nieuwe woningen deze eis bij lange na niet gehaald wordt waardoor nog meer vocht per dag de woning binnenkomt. Bij bestaande woningen wordt het al helemaal onmogelijk geacht om de eis voor nieuwe woningen te halen. Met een centraal afzuigsysteem komt er nog meer vocht uit de kruipruimtebodem de woning binnen. De bewoners kunnen/mogen echter niet klagen bij de verhuurder over een bedompte lucht in huis, omdat de verhuurder ter goeder trouw naar de normen van VROM heeft gebouwd en/of verbeterd. Wanneer er dan toch een bedompte atmosfeer in een woning ontstaat dan komt dat dus omdat het klapraampje in de woonkamer niet permanent tenminste half open heeft gestaan, want VROM zegt dat dit moet in alle woningen dus ook deze. De met gemeenschapsgeld gefinancierde ventilatiecampagne van VROM biedt dus eigenlijk alleen een oplossing voor beheerders van woningen die hiermee eventuele klachten over een bedompt binnenklimaat kunnen pareren. De garantie dat het binnenklimaat ook echt gezond is wanneer het raampje permanent open blijft, kan het ministerie VROM niet geven.

Voor foto's van actuele nieuwbouw projecten waar opdrachtgevers/gemeentes verder gaan dan de eisen uit het Bouwbesluit en gaan voor de aanpak bij de bron, bel W. Rademaker 06 53 698520.

Voor overige informatie:
TONZON BV
A.J.M. (Ton) Willemsen
053-4332391
06 53174462