Landelijk Steunpunt Thuisadministratie opgericht

Nationaal fonds ouderenhulp

Steeds meer mensen hebben problemen met het op orde houden van de financiële administratie. De rekeningen en formulieren stapelen zich op. Enveloppen worden niet meer open gemaakt, de administratie wordt onoverzichtelijk. De vrijwilligers van de Thuisadministratie projecten helpen in het op orde krijgen van de administratie, hetgeen bijdraagt aan het voorkomen van financiële problemen. Om organisaties te ondersteunen en begeleiden in het opzetten van een project Thuisadministratie hebben het Nationaal Fonds Ouderenhulp, de vereniging Humanitas en de Stichting Het R.C. Maagdenhuis gezamenlijk het Landelijk Steunpunt Thuisadministratie opgericht. Doelstelling is nadrukkelijk ook ouderen te bereiken.

Op woensdag 27 september geven Jan Romme, directeur van het Nationaal Fonds Ouderenhulp, en Lodewijk de Waal, directeur van Humanitas, een toelichting op het nut en de noodzaak van projecten Thuisadministratie en de oprichting van het Landelijk Steunpunt. Dagvoorzitter is de voorzitter van het bestuur van het Maagdenhuis, de heer O. Regout. De bijeenkomst vindt vanaf 14.00 uur plaats bij Stichting Het R.C. Maagdenhuis, Herengracht 220 in Amsterdam, alwaar het steunpunt ook gehuisvest zal worden.

Ofschoon in het algemeen de inkomenspositie van ouderen is verbeterd de laatste jaren, leeft een groot aantal, 120.000 65-plussers (7%), onder de armoedegrens (Rapportage Ouderen 2006, SCP). Bij de 55 tot 64 jarigen bevindt één op de tien huishoudens (150.000 personen) zich onder de armoedegrens. Eén op de zes zelfstandig wonende 75-plussers (140.000 personen) is niet in staat om zelf formulieren in te vullen of rekeningen te betalen. Door de ondersteuning door Thuisadministratie projecten krijgen ouderen weer grip op de financiën en raken ze bekend met de fiscale voordelen die er speciaal voor ouderen zijn.

Het Nationaal Fonds Ouderenhulp is het enige geldwervende fonds in Nederland, uitsluitend gericht op hulpverlening aan kwetsbare ouderen. Hierbij richt Ouderenhulp zich op de volgende speerpunten: verminderen van eenzaamheid, verbetering van de zorg, vergroten van de veiligheid, armoedebestrijding en gezond oud worden.

Humanitas is de vereniging voor maatschappelijke dienstverlening en samenlevingsopbouw. Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze humanistische uitgangspunten vertaalt Humanitas in diensten van-mens-tot-mens op de gebieden van welzijn, wonen en zorg.

Stichting Het R.C. Maagdenhuis is een sociaal fonds, dat projecten voor jeugd en ouderen steunt in Nederland, Centraal Europa en een tiental ontwikkelingslanden. De steun is gericht op de meest kwetsbaren in de samenleving en beoogt hun zelfredzaamheid te bevorderen. Het Maagdenhuis neemt regelmatig ook zelf initiatief voor projecten en werkt daarbij onder meer nauw samen met het Nationaal Fonds Ouderenhulp.

Het Landelijk Steunpunt Thuisadministratie wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Humanitas, Stichting Het R.C. Maagdenhuis, het Nationaal Fonds Ouderenhulp, Stichting Brentano Steun des Ouderdoms en Stichting Liberty.