Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
92 Vragen van mevrouw drs. F.I. van Iperen
(vragen binnengekomen op 16 augustus 2006
en beantwoording door het college verzonden op 18 september 2006)


Schriftelijke vragen inzake extra boete winkeldieven: invoering overlastdonatie

Winkeldiefstal is voor de Utrechtse winkeliers een groot probleem dat volgens de PvdA breed aangepakt moet worden. In Amsterdam blijkt een proefproject met een directe boete bij winkeldiefstal succesvol (telegraaf 16 augustus 2006). Betrapte dieven krijgen onmiddellijk 151 euro boete, los van de straf die de rechter hen eventueel nog oplegt. Een deel van deze boete is voor de winkelier. De boete is daarmee een schadevergoeding voor de overlast en de tijd die de winkelier kwijt is aan de aangifte. De diefstal moet bewezen zijn en de politie int de boete.

Het succes van de zogenoemde "overlastdonatie" blijkt uit het feit dat voor de invoering ondernemers dagelijks bijna één dief aan de politie overdroegen. In de eerste maanden van de proef werd er slechts één dief overgedragen. Van de waarschuwingsbordjes met daarop de regeling blijkt een preventieve werking uit te gaan. Een ander positief punt is dat de overlastdonatie de aangiftebereidheid onder winkeliers zal vergroten.

Het idee is afkomstig van de Stichting Overlast Donatie Amsterdam. Het ministerie van Economische Zaken, de gemeente, politie en justitie in Amsterdam zijn positief over het initiatief. Een ruime Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD wil de zogeheten 'overlastdonatie' daarom landelijk invoeren.

De PvdA-Utrecht pleit er voor dat de gemeente Utrecht, gezien de successen van het proefproject en de brede landelijke steun, zo snel mogelijk aan de slag gaat met het invoeren van een overlastdonatie in Utrecht.


De PvdA-fractie heeft daarom de volgende vragen aan het college


1. Is het college op de hoogte van het proefproject overlastdonatie en de resultaten?

Wij hebben kennis genomen van het proefproject overlastdonatie in Amsterdam en van de voorlopige resultaten.

2. Is het college het met de PvdA eens dat overlastdonatie, gezien de resultaten, een goed aanvullend instrument is om het aantal winkeldiefstallen te verminderen, te zorgen voor een directere schadevergoeding voor winkeliers en een grotere aangiftebereidheid onder winkeliers?

In Amsterdam is een stichting opgericht namens een gedupeerde winkelier bij de dader van een winkeldiefstal een schadevergoeding claimt. Dit is een vast bedrag van 151 euro. Het gaat dus niet om een door de politie te innen boete. Deze schadeclaim staat bovendien los van de strafrechtelijke vervolging van de winkeldief, die gewoon blijft plaatsvinden.

Het project staat nog wel in de kinderschoenen. Er zijn op dit moment 3 claims ingediend. Er lijkt een preventieve werking uit te gaan van het instellen van een overlastdonatie, want het aantal winkeldiefstallen is in het Amsterdamse proefgebied verminderd.

3. Zo ja, is het college bereid om de overlastdonatie in Utrecht in te voeren?

Wij vinden het een interessant particulier initiatief, dat de moeite waard is om landelijk verder uit te werken. Wij zijn bereid om daarvoor te pleiten bij het ministerie van Economische Zaken. Wij zien meer in schaalvergroting van de in Amsterdam werkzame stichting dan in het stimuleren van het opzetten van een aparte Utrechtse stichting.

Het idee op zich zullen wij met winkeliers bespreken in het project Keurmerk Veilig Ondernemen dat thans in de binnenstad loopt. Een en ander uiteraard in lijn met hetgeen wij hierboven hebben opgemerkt over schaalvergroting.

4. Zo ja, op welke manier en op welke termijn?

Zie antwoord 3.

5. Is het college gezien de brede landelijke belangstelling en steun, bereid om in Den Haag te pleiten voor ondersteuning bij het invoeren van de overlastdonatie?

Zie antwoord 3.


---- --