BedrijfsautoRAI

Nieuwe Ford Transit met uniek All Wheel Drive-systeem

(9/19/2006)
De beroemde Transit-reeks van Ford wordt nu uitgebreid met de geheel nieuwe AWD-optie (All Wheel Drive). Het AWD-systeem is zuiver mechanisch en zorgt automatisch voor een traploze koppeltoevoer naar de voorwielen wanneer dit nodig is op een gladde ondergrond. Deze nieuwe optie is speciaal bedoeld voor klanten die regelmatig op een gladde ondergrond rijden. Zij beschikken hiermee over flexibele en betrouwbare transportmogelijkheden. Op de bedrijfsautobeurs in Hannover is dit jaar de eerste Transit met AWD-optie te zien.

De Ford Transit-reeks laat zien hoe divers een bedrijfsauto kan zijn: verschillende schone en efficiënte motoren, keuze uit voor- of achterwielaandrijving, talloze carrosserieconfiguraties, een extra sterke vooras en het comfortniveau van een personenauto.

Het AWD-systeem van de Transit is verkrijgbaar met de 2.4 liter Duratorq TDCi-dieselmotor met 103 kW (140pk) en een handmatige versnellingsbak met zes versnellingen.

Het systeem werkt als volgt: via de transmissiehuizen van een hulp-as wordt de aandrijving van de hoofdas door middel van een wormtandwielset overgebracht naar de vooras. Aan beide uiteinden van een korte rechte as onder het koppelingshuis is een mechanische meervoudige platenkoppeling gemonteerd met een hydraulisch vrijloopmechanisme waarbij alle kleppen zijn geïntegreerd in de koppelingshuizen.

Het AWD-systeem is zuiver mechanisch en autonoom, dat betekent dat het automatisch wordt bediend en de bestuurder zich volledig op het rijden kan concentreren. Het systeem zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het tractievermogen en bevordert zo de veiligheid van de auto.

"Het Transit AWD-systeem geeft de bestuurder een flinke dosis extra vertrouwen bij het rijden op glad wegdek", aldus David Gregory, Chief Programme Engineer. "Bovendien is het systeem zodanig slim ontworpen dat er veel minder sprake is van wrijvings- en mechanisch verlies in vergelijking met andere AWD-technologieën."

De typische kenmerken van de Ford Transit blijven intact. Door de soepele en intelligent geregelde hydraulische koppeltoevoer naar de voorwielen met vrijloopmechanisme, blijft de uitstekende rijdynamiek van de Transit onder alle omstandigheden gewaarborgd. De gebruikelijke bodemvrijheid is ook behouden aangezien er geen omvangrijke behuizing bij de vooras vereist is voor dit compacte en lichte AWD-systeem.

Vergeleken met de standaard-Transit met achterwielaandrijving bedraagt het extra gewicht van de vooras voor de geïntegreerde spiraalvormige Z-aandrijving van het AWD-systeem slechts 50 kilo. Het gewicht van de achteras verandert niet.

Het AWD-systeem voor de Ford Transit wordt aangeboden bij auto's met achterwielaandrijving met enkel lucht en verschillende carrosseriestructuren, waaronder chassis met een enkele en een dubbele cabine de personenbussen en de bestelauto, waaronder die met dubbele cabine. Er komen afgeleide modellen beschikbaar met een laag, middelhoog of hoog dak en een korte, middellange of lange wielbasis.

In het begin van 2007 gaat de verkoop in Europa van start. De beoogde klanten voor het nieuwe model zijn mensen die regelmatig op glad wegdek en/of in slechte weersomstandigheden rijden. De Transit AWD kan uitstekend offroad worden gebruikt, maar heeft geen extra bodemvrijheid, zodat de standaard laadhoogte behouden is gebleven. De Transit AWD is bijvoorbeeld een ideale auto voor nutsbedrijven. Deze kunnen profiteren van de betrouwbaarheid van de Transit AWD, bijvoorbeeld als er in modderig terrein moet worden gereden om onderhoud te plegen. Uiteindelijk worden op deze manier veel tijd en middelen bespaard.

Doordat de nieuwe Transit AWD zo betrouwbaar is en zoveel meer vertrouwen geeft in lastige situaties dan een standaardauto, is het de perfecte auto voor instanties zoals de politie, boswachterij, reddingsdiensten en de brandweer. Transit-ambulances die zijn voorzien van het AWD-systeem kunnen beter omgaan met moeilijke omstandigheden en ondervinden bij het vervoer van patiënten minder oponthoud door een glad wegdek.

"Het All-Wheel Drive-systeem is volledig transparant voor klanten, vereist geen tussenkomst van de bestuurder en gaat niet ten koste van de commerciële kwaliteiten van de auto. De mogelijkheden van de Transit worden juist enorm uitgebreid en de auto is extra veilig en flexibel in het gebruik. Daarom is dit een grote verbetering voor onze productreeks", zegt Gregory.