Politie Groningen

Dinsdag 19 september 2006

Provincie Groningen, 19-09-2006

Groningen: roodlichtcontrole

De politie heeft maandagmorgen op de Paterswoldseweg een roodlichtcontrole gehouden bij de spoorwegovergang. Veel mensen negeerden het rode licht. Een groot aantal mensen kon niet staande worden gehouden. Een aantal van de overtreders ging zelfs zigzaggend de spoorweg over, terwijl de bomen al gesloten waren. Er werden in totaal 31 fietsers en 3 automobilisten bekeurd. Twee personen kregen een tweede bon, omdat ze hun identiteitsbewijs niet bij zich hadden. De controle wordt, mede gezien de grote hoeveelheid personen die het rode licht negeren, herhaald. De lichte overtredingen kunnen vaak grote gevolgen hebben. In 2005 vonden 62 ongevallen plaats als gevolg van dat een verkeersdeelnemer het rode licht negeerde. Dit leidde zelfs tot een dodelijk slachtoffer. In dit kader is onlangs een landelijke campagne gestart Rij met je hart.

Groningen: verlichtingscontrole

De politie heeft maandavond op het Heerdenpad een verlichtingscontrole gehouden. Er werden 20 bekeuringen uitgedeeld. Eén bromfietser en dertien fietsers voerden geen licht. Drie bromfietsers reden over het fietspad, terwijl dit daar niet is toegestaan. Twee bromfietsers hadden geen bromfietscertificaat en één reed onverzekerd rond.

Groningen: politie onderzoekt aanrijding

Maandagmiddag is op de Van Oldenbarneveltlaan een auto tegen een container gebotst. De bestuurder en de bijrijder zijn weggelopen. Diverse getuigen hebben het zien gebeuren. De deels ondergrondse container raakte aan de bovenkant flink beschadigd. De auto ook en werd afgesleept. De politie stelt een nader onderzoek in naar de identiteit van de bestuurder.

Groningen: man biedt fiets te koop aan aan agent

De politie heeft maandagavond op de Spilsluizen een 35-jarige man uit Peize aangehouden voor heling. Hij bood een agent in burger een splinternieuwe fiets aan, voor 20 euro. Hij hield hem aan de praat en schakelde collegas in. Zij hielden hem aan voor heling. Een zinnige verklaring had hij niet. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de fiets. De man is ingesloten voor verhoor.

Groningen: Stadjer spuugt naar politie

De politie heeft maandagavond op de Spilsluizen een 24-jarige Stadjer aangehouden voor belediging. Hij fietste naast de politieauto toen hij naar de agent spuugde. Het raam stond open, maar hij mikte niet goed, waardoor de agent niet geraakt werd. Na deze actie ging hij er vandoor en fietste ook nog door het rode licht. Na een korte achtervolging werd hij ingerekend. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten, met een bekeuring op zak. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: aanhanger te zwaar beladen

De politie maakt proces-verbaal op tegen een 67-jarige automobilist uit Stadskanaal. Hij vervoerde met zijn auto en aanhanger drie autos. Hij werd op de Parkallee staandegehouden. Bij weging bleek de aanhanger inclusief de lading 4220 kg te wegen. Dit is een overschrijding van 720 kg, 20,57%. Een van de voertuigen die hij vervoerde was niet verzekerd. Die is bij het politiebureau achtergebleven.

Winschoten: twee aanhoudingen na ontvoering

De politie heeft maandagnacht een 37-jarige man uit Coevorden en een 34-jarige man uit Oude Pekela aangehouden. De mannen hadden eerder die avond een 34-jarige vrouw uit een woning in Winschoten ontvoerd en in een auto meegenomen. Getuigen wisten een omschrijving te geven van de auto. De politie trof de auto aan in Oude Pekela, waar de vrouw kon worden bevrijd en het tweetal is aangehouden. Het motief voor de ontvoering ligt in de relatiesfeer. Beide verdachten zijn ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Finsterwolde: vrachtwagen met uien kantelt

Een 38-jarige vrachtwagenchauffeur uit Marknesse is maandagmiddag gewond geraakt. De man reed over de Nieuweweg bij Finsterwolde, toen hij de macht over het stuur verloor. De vrachtwagen kwam in de berm en kantelde vervolgens. De inhoud van de vrachtwagen, zon 38 ton uien, lag verspreid over de weg en het naastgelegen fietspad. De chauffeur is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De weg is enige uren afgesloten geweest.

Veendam: politie zoekt fietser

De politie is op zoek naar een fietser die vrijdagmiddag 15 september omstreeks 17.30 uur vanuit het Julianapark in Veendam richting het Julianaplein fietste. De fietser moest uitwijken, doordat een 22-jarige man uit Veendam met een mes een steekbeweging maakte. De fietser werd niet geraakt en fietste door. Agenten hebben dit incident waargenomen en hebben vervolgens de man met het mes aangehouden. Het mes is in beslag genomen. De politie komt graag in contact met de fietser die moest uitwijken. Hij kan contact opnemen met de Regiopolitie Groningen via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Meeden: auto tegen boom

Een 20-jarige automobilist uit Muntendam is maandagavond op de Beneden Veensloot in Meeden gewond geraakt. De man was in de rechterberm terecht gekomen. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur en belandde tegen een boom. De man is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Provincie Groningen: verkeerscontrole

De politie heeft maandagavond op de Provincialeweg in Heiligerlee, de Burgemeester Snaterlaan in Oude Pekela en de Winschoterweg in Blijham een verkeerscontrole gehouden. In totaal zijn 34 bekeuringen uitgeschreven: niet dragen gordel (13x), niet kunnen tonen rijbewijs (6x), niet in bezit van rijbewijs (1x), te snel gereden (4x), geen APK (3x), onverzekerde auto (2x), lekke uitlaat (2x), ten onrechte oranje plaat op bromfiets (1x), geen bromfietscertificaat (1x), geen fietsverlichting (1x). Daarnaast zijn 116 blaastesten afgenomen. Geen van de bestuurders was onder invloed van alcohol.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft maandag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Den Ham, Sietse Veldstraweg: aantal geregistreerde voertuigen: 138, aantal overtredingen: 12, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Appingedam, Woldweg: aantal geregistreerde voertuigen: 430, aantal overtredingen: 19, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Wildervank, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 461, aantal overtredingen: 28, hoogst gemeten snelheid: 145 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

De politie heeft maandag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Hereweg: aantal geregistreerde voertuigen: 520, aantal overtredingen: 21, hoogst gemeten snelheid: 71 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Damsterdiep: aantal geregistreerde voertuigen: 749, aantal overtredingen: 20, hoogst gemeten snelheid: 61 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.