Universiteit Maastricht

19 september 2006
ICT reist met UM-studenten mee
Student Desktop Anywhere: wereldwijde toegang tot bibliotheekvoorzieningen

De universiteitsbibliotheek (UB) van de Universiteit Maastricht heeft met ingang van dit academisch jaar een nieuwe ICT-voorziening gelanceerd: Student Desktop Anywhere (SDA). Hiermee is het voor UM-studenten mogelijk om overal ter wereld, bijvoorbeeld tijdens een stage in het buitenland maar ook gewoon thuis, gebruik te maken van alle elektronische bibliotheekvoorzieningen. Het gaat dan niet alleen om toegang tot de elektronische bibliotheek, maar ook om de nieuwste versies van de gebruikelijke computerprogrammas (zoals Windows Office) en allerlei gespecialiseerde onderwijsondersteunende applicaties. Tegelijk is hiermee een oplossing gevonden voor de steeds verder toenemende druk op de computervoorzieningen in de UB.

De UM is de eerste universiteit in Nederland die deze server based computing technologie op zulke grote schaal toepast, aldus Marc de Lyon, hoofd van de ICT-afdeling van de UB. Je logt als het ware in op een virtueel bureaublad, waar je alle applicaties en favorieten vindt zoals je die op de UB-computers gewend bent. Op je eigen pc hoef je dus nauwelijks nog software te installeren. En zelfs met Linux, Apple of een hele oude Windows-versie op je pc ben je altijd verzekerd van de nieuwste versies. Alle gebruikersdata worden centraal opgeslagen, dus die nemen geen ruimte in op de eigen pc. De technologie is per 1 september UM-breed ingevoerd na een succesvol pilotproject met tweehonderd studenten vorig jaar.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dhr. Marc de Lyon, afdelingshoofd ICT, universiteitsbibliotheek UM, tel. 043 388 5036, e-mail m.delyon@ub.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to societys needs are core values of Maastricht University.