Time : 12:28:33
Date : 19 September 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Vlaams minister Dirk Van Mechelen maakt Monumentenstrijd nog spannender: 500.000 euro extra voor het restauratiefonds

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
---

Vlaams minister Dirk Van Mechelen maakt Monumentenstrijd nog spannender: 500.000 euro extra voor het restauratiefonds

Vlaams minister Dirk Van Mechelen heeft vandaag ter gelegenheid van de bekendmaking van de laatste 15 deelnemers aan de Monumentenstrijd zijn waardering uitgesproken voor de dynamiek die dit crossmediale project in Vlaanderen op gang heeft gebracht.

"Door Monumentenstrijd heeft Vlaanderen nog maar eens kunnen kennismaken met het draagvlak voor het erfgoed én met het enthousiasme van de mensen die er zich voor willen inzetten", aldus de minister.

Allerlei creatieve campagnes werden opgezet om het publiek voor zijn/haar project te winnen. Opvallend was echter wel dat het ludieke karakter van sommige campagnes altijd gepaard ging met de nodige duiding: mét uitleg wat de betekenis is van het in de kijker geplaatste erfgoed én waarom het belangrijk is dat het ook voor toekomstige generaties wordt bewaard.

Dit is, volgens minister Van Mechelen, alvast een belangrijke verdienste van dit crossmediale project: namelijk, dat heel de erfgoedsector in al zijn facetten, en niet alleen individuele projecten, wordt voorgesteld en geduid. Op deze wijze heeft het publiek meer dan ooit kunnen vaststellen dat erfgoedzorg boeiend, veelzijdig en multidisciplinair is én dat het al lang niet meer gaat om gebouwen onder een glazen stolp zetten.

De meer dan 100.000 stemmen zorgen voor een gedragen keuze en wat daarbij opvalt, is dat voor vele Vlamingen het begrip 'erfgoed' een ruim begrip geworden is. Er bestaat een even groot draagvlak voor klassieke monumenten zoals kerken of kastelen, als voor landschappen, archeologische sites of varend erfgoed.

Dit is een recente evolutie die alleen maar kan toegejuicht worden en waar de Vlaamse Regering ook haar beleid gaat op richten. Getuige daarvan is de eerste bescherming van het houten vissersvaartuig Crangon als varend erfgoed en de uitreiking van de Vlaamse Monumentenprijs aan het Stoomcentrum Maldegem. Ook de nodige middelen werden voorzien. Binnen de Vlaamse begroting 2007 werd het budget voor monumenten, landschappen, archeologische sites en varend erfgoed met 21,4 miljoen euro verhoogd.

Dirk Van Mechelen is ervan overtuigd dat de aantrekkingskracht van Monumentenstrijd ook verband houdt met het speciale restauratiefonds van 500.000 euro, dat speciaal voor dit programma werd samengebracht door de Nationale Loterij, Fortis en het WTCB.

Omdat het creëren van een draagvlak voor het erfgoed een bijzondere uitdaging is binnen het onroerend erfgoedbeleid en omdat initiatieven als Monumentenstrijd daar sterk toe bijdragen, voorziet minister Van Mechelen in de begroting 2007 een bedrag van 500.000 euro, dat kan worden toegevoegd aan het bijzondere restauratiefonds voor Monumentenstrijd. Dat betekent dat er op dit ogenblik in dat fonds reeds een bedrag van 1 miljoen euro beschikbaar is. Die middelen zullen verder worden beheerd door een private stichting waarvan de oprichting momenteel wordt voorbereid.

De minister hoopt daarmee iedereen gerust te stellen die zich naar aanleiding van de aankondiging van Monumentenstrijd zorgen maakte over de budgetten. Enkele verontruste burgers dachten immers dat de beschikbare budgetten zouden verschoven worden naar Monumentenstrijd en dat er daardoor minder middelen zouden zijn voor de toekenning van de normale onderhouds- en restauratiepremies.

"Mensen die door Monumentenstrijd aangezet worden om zelf de handen uit de mouwen te steken en initiatief nemen, hebben alvast die geruststelling dat er meer middelen zijn én dat de beloofde middelen ook onmiddellijk betaalbaar zijn", besluit minister Van Mechelen.
---
Voor meer info:
Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen
Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

---

In bijlage vindt U per provincie de 3 projecten die doorgaan naar de volgende ronde en de drie projecten die niet doorgaan (telkens in alfabetische volgorde)

Provincie Antwerpen :

--------------------------
Gaan door:
Duffel - Cinema Plaza
Mechelen - Uurwerk St.Romboutstoren
Merksplas - Kolonie

Gaan niet door:
Arendonk - Korhaan / De Liereman
Antwerpen - Veldstraat
Mortsel - Fort 4

Provincie Limburg :

----------------------
Gaan door:
Borgloon - Stoomstroopfabriek
Genk - Winterslag mijnsite
Halen - St Janbergsklooster

Gaan niet door:
Hasselt - Huis Hoste
Lanaken - Pietersheim
Maasmechelen - Levend Leut

Provincie Oost-Vlaanderen :

---------------------------------
Gaan door:
Gent - Boekentoren
Geraardsbergen - Oudenberg
St Amandsberg - Campo Santo

Gaan niet door:
Baasrode - Scheepswerven/mosselhengst
Brakel - Boembekemolen
Ronse - Villa Carpentier

Provincie Vlaams-Brabant :

--------------------------------
Gaan door:
Alsemberg - Herisemmolen
Tienen - Romeinse Tumuli
Vilvoorde - Tuchthuis

Gaan niet door:
Drogenbos - Felix De Boeckhuis
Haacht - Futuro House
Zoutleeuw - Sacramentstoren

Provincie West-Vlaanderen :

----------------------------------
Gaan door
Diksmuide - Begijnhof
Oostende - Koninklijke stallingen
Poperinge - Hopcultuur

Gaan niet door:
Izegem - Eperon d'Or
Kortrijk - Basisschool 't Fort (paardjesmolen)
Menen - Koninklijk Militair Hospitaal