Ingezonden persbericht


Dit is een persbericht van de Federatie van Ouderverenigingen (FvO).

Hoeveel punten scoort de Miljoenennota?

Doe de verstandelijk gehandicapten test!

Test zelf of het kabinet genoeg aandacht besteed aan mensen met verstandelijke beperkingen. In totaal zijn er tien vragen. Elke goede vraag is een punt waard. Krijgt het kabinet een voldoende?

Kwaliteit van zorg

Wat wordt er gezegd in de kabinetsstukken over de kwaliteit van de zorg? De 'Meldmaand bezuinigingen FvO' uit 2005 en andere meldacties van de ouderverenigingen laten schrijnende situaties zien.

o Is men van plan om te zorgen dat ook mensen met verstandelijke beperkingen verzekerd blijven van adequate zorg en ondersteuning?

o Wil men ervoor zorgen dat mensen met verstandelijke beperkingen zelf kunnen bepalen waar en hoe ze wonen?

Inkomen en arbeid

Wat schrijft het kabinet over de inkomenspositie van mensen met beperkingen? Driekwart van de mensen met een handicap moet op dit moment rondkomen van een inkomen op of rond de armoedegrens.

o Worden er maatregelen genomen die speciaal ten goede komen aan mensen met een handicap die levenslang van een Wajong-uitkering afhankelijk zijn?

o Worden er maatregelen getroffen om de reguliere arbeidsmarkt toegankelijker te maken voor mensen met een verstandelijke beperking?

Onderwijs voor iedereen

Is er aandacht voor het onderwijs aan kinderen met een verstandelijke handicap? Hoewel veel kinderen een goede plek vinden, zijn er nog steeds te veel kinderen met een verstandelijke handicap die tussen de wal en het schip vallen.

o Staat in de Miljoenennota dat elk kind met een handicap recht heeft op onderwijs?

o Wil men zorgen dat ouders vrij zijn om zelf een school te kiezen voor hun kind?

Gelijke rechten

Is er in de Miljoenennota aandacht voor het bieden van gelijke rechten aan mensen met verstandelijke beperkingen?

o Worden maatregelen aangekondigd opdat mensen met beperkingen gelijke kansen krijgen?

o Wordt de Wet Gelijke Behandeling uitgebreid naar andere levensterreinen?

Belangenbehartiging

Is er aandacht voor de ondersteuning van een goede, brede gehandicapten- en patiëntenbeweging?

o Worden er maatregelen aangekondigd zodat ouders en verwanten van mensen met een verstandelijke handicap hun rol als belangenbehartigers ook werkelijk kunnen vervullen?

o Stelt men 5 promille van de zorgmiddelen ter beschikking voor de gehandicaptenorganisaties?

In Nederland zijn er zo'n 120.000 mensen met verstandelijke beperkingen. Een groep die niet altijd zichtbaar is in de samenleving en waarvoor participatie en gelijke kansen helaas nog niet vanzelfsprekend zijn. De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) roept iedereen daarom op om te controleren of er in de Miljoenennota wel voldoende aandacht is voor deze kwetsbare groep.

Noot voor de redactie,