Ministerie van Financiën

Nederlandse Douane voortrekker in pilot met China

nieuwsbericht | 19-09-2006 | Directie Voorlichting

Vandaag kondigden Eurocommissaris van belastingen en douane László Kovács en de Chinese Minister van douane Mr. MU Xinsheng de start van een proefproject aan met als doel 'smart and secure trade lanes' tussen China en de EU-lidstaten te creëren. In samenwerking met de Europese Commissie zullen de douanediensten van Nederland en het Verenigd Koninkrijk het proefproject gaan trekken aan Europese zijde.

De havens van Rotterdam, Shenzhen (China) and het Engelse Felixstowe zijn geselecteerd voor dit project. Hoewel het een Europees project is en de uitkomsten uiteindelijk voor alle lidstaten moeten gaan gelden is het voor Nederland en in het bijzonder voor Rotterdam van belang om als eerste in de ontwikkeling van de 'Smart en secure trade lanes' tussen China en Europa te participeren. In de proef zal een aantal bedrijven worden betrokken dat goederen van en naar China im- of exporteert.

Het project beoogt een intensieve samenwerking om via veilige en geavanceerde goederenstromen de handel tussen China en de lidstaten van de Europese Gemeenschap maximaal te vereenvoudigen. In het project zal een aantal nieuwe ontwikkelingen gericht op de beoogde veilige en geavanceerde handelsstromen worden uitgewerkt en getest. Het project zal, indien succesvol, geleidelijk worden uitgebreid naar alle landen van de Europese Unie.

De Nederlandse douane onderhoudt sinds 1991 een zeer goede relatie met de Chinese douane. Meer dan 450 leidinggevenden in de Chinese douane hebben in Nederland een douane opleiding van enkele weken gevolgd. Ook heeft de goede relatie al eerder geleid tot een samenwerkingsverband tussen de douanediensten van Rotterdam en Shanghai. De daarin opgedane kennis zal kunnen bijdragen aan het proefproject.