Stichting Bouw Research

VerbouwVakWijzers brengen 10 nieuwe publicaties uit

VerbouwVakWijzers spelen in op kennisbehoefte zelfstandig werkende vakman

Onlangs verschenen de eerste VerbouwVakWijzers voor kleine aannemers en klussenbedrijven. Op initiatief van SBR en SenterNovem zijn de VerbouwVakWijzers ontwikkeld in samenspraak met de brancheorganisaties FOSAG (schilders, glaszetters en stukadoors), VLOK (klussenbedrijven) en BouwGarant (aannemers). Klussenbedrijven, kleine aannemers en zzp'ers spelen immers een belangrijke rol in de verbouwmarkt. De VerbouwVakWijzers ondersteunen de vakman in zijn adviseurschap naar opdrachtgevers en vergroten zijn inzicht in kwaliteit en energiebesparing bij het uitvoeren van verbouwingen.

Een VerbouwVakWijzer behandelt het klantadvies, het opstellen van een offerte, de werkvoorbereiding en de uitvoering van de verbouwing. Daarnaast biedt een wijzer per bouwdeel, bijvoorbeeld een dakkapel, praktische informatie over de werking van een energiemaatregel, de te bereiken energiebesparing en een gezond binnenklimaat. Referentiedetails geven inzicht in de uitvoering van een verbouwing.

In de reeks VerbouwVakWijzers zijn de volgende tien titels verschenen: Vocht en ventilatie, Dakkapellen, Kozijnen en glas zetten, Aan- en uitbouw, Badkamers, Dakopbouw, Herindeling woning, Serre, Keuken en Isoleren. De publicaties zijn te bestellen bij SBR à ¤14,95. Aanschafprijs van de gehele bundel bedraagt ¤ 125.-.

Aanleiding om de VerbouwVakWijzers te ontwikkelen is een marktverkenning geweest onder klussenbedrijven, kleine bouwbedrijven én hun particuliere opdrachtgevers. In de marktverkenning is ondermeer gekeken naar kwaliteit en kennis over energiebesparende maatregelen.

Veel opdrachtgevers gaven aan dat vakmensen nauwelijks energiebesparende alternatieven in hun offerte aanbieden en zich onvoldoende als professioneel adviseur opstellen. Uit de marktverkenning bleek ook dat veel bedrijven te weinig kennis hebben van energiebesparing en bouwkwaliteit. Daarmee laten zij kansen liggen.