Ingezonden persbericht


Hoenderloo, 19 september 2006

Het Nationale Park De Hoge Veluwe verkoopt wildbraad aan consument

NP De Hoge Veluwe verkoopt vlees van wild uit eigen Park. In het verleden werd het wild verkocht aan restaurants overal in Nederland, maar sinds 2005 verkoopt het bekende Nationale Park het kwaliteitsvlees rechtstreeks aan de consument die zelf graag wild bereidt.

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe leven verschillende soorten grofwild, zoals edelherten, wilde zwijnen en de minder bekende moeflons. Deze dieren leven van de vegetatie die ze in hun leefgebied kunnen vinden en worden niet bijgevoederd. Het gevolg van het gezonde voedsel is dat de dieren in blakende gezondheid verkeren. De overvloed aan voedsel zorgt - vooral in het voorjaar - voor een snel groeiende wildstand, aangezien jonge dieren een goede kans hebben om gezond op te groeien. Ook het gebrek aan natuurlijke vijanden draagt bij aan een grote hoeveelheid dieren. Zonder ingrijpen wordt het aantal dieren te groot voor het leefgebied. Om ervoor te zorgen dat het wild een waardig bestaan heeft, met genoeg te eten, worden er ieder jaar dieren afgeschoten.

Het wild dat binnen het Park wordt afgeschoten, wordt aangeboden aan particulieren. Zo zijn er pakketten met roodwild (edelhert) en zwartwild (wild zwijn) te verkrijgen. Van beide vleessoorten en van het moeflon worden ook stoofpotjes aangeboden. Het vlees heeft een uitstekende kwaliteit, omdat het wild in het Nationale Park verschillende planten en vruchten eet zoals heide, bosbes en braam.

De manier waarop het Park het wild aanbiedt, is uniek in Nederland. In het verleden ging het vlees naar restaurants, overal in Nederland. Door het vlees nu aan te bieden aan de consument, wil men wijzen op de uitgebreide culinaire mogelijkheden van koken met wild uit eigen land.

Het vlees is te bestellen op www.hogeveluwe.nl