Gemeente Utrecht


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
97 Vragen van mevrouw G.A. Oskam en de heer J.A. Kleuver
(vragen binnengekomen op 27 augustus 2006
en antwoorden van het college verzonden op 19 september 2006)

Op 4 april 2003 werd de Veldhuizerweg geopend. Deze weg zou slechts tijdelijk zijn, v.w.b. profiel en inrichting, i.v.m. de tweede aansluiting van De Meern op de A12. Die tweede aansluiting zou aanvankelijk in 2004 gerealiseerd worden, maar werd meerdere keren uitgesteld. In de commissiebrief van 17 april stond dat in de loop van 2006 zou worden begonnen met aanpassing van de bocht op de Veldhuizerweg in het kader van de aanleg van de tweede aansluiting op de A12. De aansluiting op de A12 zelf zou medio 2007 gerealiseerd zijn. Dit is bevestigd in de commissie Stedelijke Ontwikkeling van 16 mei 2006. Op dit moment zijn er echter nog geen fysieke aanpassing zichtbaar, noch de voorbereiding op de 2e aansluiting, noch de 2e aansluiting zelf. I.v.m. de zettingsduur van het zand voor de aanleg van de aansluiting zou dit nu al wel het geval moeten zijn.

Ondertussen heeft helaas wederom op de Veldhuizerweg een groot ongeluk plaatsgevonden. D66 heeft in het "Zwartboek Verkeer Vleuten-de Meern/Leidsche Rijn" dat op 10 november 2005 aan het toenmalige college is aangeboden, aangegeven de Veldhuizerweg onveilig te vinden. Ook de wijkbewonersvereniging Veldhuizen evenals de WijkRaad Vleuten-de Meern heeft zich in het verleden meermalen bezorgd getoond over de onveiligheid van de Veldhuizerweg en de rotonde aan het einde van de Heldammersingel. Volgens meldingen bij de politie zijn er in de laatste drie jaar meer dan 100 grote en kleine ongelukken gebeurd op de Veldhuizerweg en op de rotonde aan het einde van de Heldammersingel. De registratie van deze ongelukken wordt echter bemoeilijkt, omdat volgens de Beleidsmonitor Verkeer van 2005 ongelukken zonder ziekenhuisopname of dodelijke afloop niet meer worden geregistreerd. Vanwege de tijdelijke aard van de weg, alsmede de aangekondigde aanpassingen in het kader van de 2e aansluiting op de A12, is de Veldhuizerweg buiten de aanpassingen in het kader van het wijkverkeersplan gehouden.

Dit alles leidt de D66-fractie tot de volgende vragen:


1. Hoeveel ongelukken met ziekenhuisopname en dodelijke afloop hebben zich de laatste 3 jaar voorgedaan op de Veldhuizerweg en op de rotonde aan het einde van de Heldammersingel


Geen


2. Hoeveel procesverbalen van ongelukken op de Veldhuizerweg en op de rotonde aan het einde van de Heldammersingel zijn er de afgelopen 3 jaar opgemaakt?


In het AD van 26 augustus wordt melding gemaakt van meer dan 100 ongelukken in drie jaar tijd op de Veldhuizerweg. Deze cijfers waren afkomstig van de politie. Navraag bij de politie heeft echter duidelijk gemaakt dat de politie cijfers van de gehele wijk Veldhuizen heeft geleverd. Volgens de politie is het juiste cijfer van het aantal ongevallen op het wegvak Veldhuizerweg (vanaf aansluiting op Utrechtseweg tot de aansluiting A12 De Meern) 47. Hiervan houden 8 ongevallen verband met de situatie ter plaatse van de rotonde in de aansluiting met de Heldammersingel. Van deze ongevallen waren er 4 met letsel.


3. Wanneer wordt de 2e aansluiting van de A12 nabij Bijleveld gerealiseerd en dus de Veldhuizerweg aangepast?


De Planning voor de realisatie van de 2e aansluiting A12 was (planning op hoofdlijnen Leidsche Rijn juni 2005) gericht op openstelling eind 2007. In het bestuurlijk overleg van mei 2006 hebben Rijkswaterstaat en de provincie aangegeven, dat als gevolg van moeizame voortgang in de grondverwerving en RO-procedures er vertraging is ontstaan. Dit heeft de wethouder in commissievergadering van 16 mei 2006 gemeld. De nieuwe planning is: openstelling noordzijde eind 2008 en openstelling zuidzijde 2009. Oorspronkelijk was de planning van de uitbreiding van de Veldhuizerweg en de reconstructie van de rotonde gekoppeld aan de openstelling van de 2e aansluiting A12. De uitbreiding van de capaciteit op de Veldhuizerweg is namelijk pas noodzakelijk/zinvol als de aanvoer/afvoer naar de nieuwe aansluiting zorgt voor meer veerkeer. Omdat dit project van Verkeer en Waterstaat alsmaar vertraagt, is besloten de koppeling los te laten. De planning is dat eind 2006 de werkzaamheden van de reconstructie van de Veldhuizerweg en de rotonde starten. Naar verwachting zijn de werkzaamheden medio/najaar 2007 gereed.


4. Indien dit later is dan medio 2007, meent u dan het tijdelijke profiel van de Veldhuizerweg en de rotonde aan het einde van de Heldammersingel nog voldoet?


Ja, de openstelling van de definitieve situatie is voorzien medio/najaar 2007.


5. Zo niet, bent u van plan om de inrichting en het profiel van de Veldhuizerweg en de rotonde aan het einde van de Heldammersingel aan te passen?


Aangezien de werkzaamheden nog dit jaar starten zijn er geen tijdelijke maatregelen nodig.Wel wordt extra bebording geplaatst om aandacht te vestigen op de verkeerssituatie voor de rotonde.


---- --