Gemeente Heerlen

Sluitende begroting 2007
Extra geld voor jeugd, werk en armoedebestrijding

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen presenteert een sluitende begroting voor 2007. Een tekort van ruim twee miljoen euro wordt opgevangen door de algemene reserve. Daardoor is verder bezuinigen niet noodzakelijk. Sterker nog: Het ongedaan maken van de bezuinigingen op de (bijzondere) bijstand en Tracee/SDOH (vorig jaar vastgelegd in operatie Drieslag), is één van de voornaamste elementen uit de begroting. Daarnaast wil het college geld vrijmaken voor de uitvoering van het welzijnwerk. Ook voor reïntegratieactiviteiten komt extra geld.

In de begroting 2007 is ook het wensenlijstje verwerkt dat het college voor de komende regeerperiode (tot 2010) heeft neergelegd in het MBP (Meerjarig Bestuurlijk Programma). De resultaten van de vier stadsdeelgesprekken zijn ook meegenomen in de begroting 2007.

Jeugd
Zo schenkt het college veel aandacht aan de jeugd. Dat is nodig voor de economische, maatschappelijke en culturele ontwikkeling van de stad. De ontwikkeling van jongeren komt in uiteenlopende programma's aan de orde. Bijvoorbeeld bij brede voorzieningen voor kinderen in buurten, een breed onderwijsaanbod, een bruisend centrum en voldoende economische ontwikkelingen om hun perspectieven in onze stad te versterken.

Deelname
In de komende vier jaar wil het college de ontwikkeling starten van vier brede scholen. Eén daarvan komt in Mariagewanden, één in Molenberg en voor de twee overige brede scholen is de locatie nog niet definitief. Een goed arbeidsperspectief voor jongeren ontstaat door meer te investeren in vernieuwend onderwijs en in het project Deltaplan Bèta Techniek. De jongerencultuur krijgt een stimulans door verbouwing van De Nor, de bouw van de middenzaal en door het vinden van een definitieve oplossing voor de huisvesting van Hee-art en Nox. Voor burgers en jongeren die (nog) geen startkwalificatie hebben voor de arbeidsmarkt, zet het college reïntegratiegelden in. Dit resulteert in alle mogelijke vormen van gesubsidieerde arbeid. Waardoor deelname aan het maatschappelijke en economische verkeer wordt gestimuleerd.

Burger
De kosten voor de meeste dienstverlening van de gemeente Heerlen stijgen in 2006 met de inflatiecorrectie van 1,25 procent. In de begroting stijgt de afvalstoffenheffing met ruim meer dan de inflatiecorrectie om het eerder afgesproken principe van kostendekkende tarieven te kunnen handhaven. Aan de andere kant is er sprake van overschotten bij de afvalverwerking in de afgelopen jaren. Het college beraadt zich over de manier waarop die overschotten kunnen worden gebruikt om de tariefstijging te matigen. Hierover komen aanvullende voorstellen aan de raad.

Wwb gelden
In de begroting is nog geen rekening gehouden met een eventueel tekort bij de Wwb (Wet werk en bijstand). In vergelijking met andere steden van gelijke omvang heeft Heerlen relatief veel bijstandsgerechtigden. Daarvoor zijn uiteenlopende oorzaken. Niet duidelijk is of de verdeelsleutel bij het rijk, als het gaat om toekenning van Wwb gelden, daar in 2007 voldoende rekening mee zal houden. Samen met andere gemeenten spant Heerlen zich dan ook in, om een eerlijke verdeelsleutel te bereiken. De uitkomst van dit lobbytraject is echter nog niet duidelijk.

Definitieve besluit
Op woensdag 25 en donderdag 26 oktober vergadert de gemeenteraad over het MBP en de begroting 2007. Daar worden de definitieve besluiten genomen over de voorstellen van het college.

HEERLEN, 19 september 2006
Concernstaf Communicatie
Monique Leurs
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --