Ingezonden persbericht


Persinformatie | |

ICT~Office over begrotingen: wel ambitie, te weinig daadkracht

Woerden, 19 september 2006

ICT~Office ziet te weinig daadkracht terug in de ambitieuze plannen van het kabinet rond innovatie en ICT. Hoewel de noodzaak en het belang van innovatie wel in alle rapporten en beleidsplannen worden genoemd, komt er in de praktijk te weinig van terecht. ICT~Office wil dan ook dat de komende jaren gewerkt gaat worden aan een Innovatie Akkoord, waarin duidelijke doelstellingen staan die in 2010 gehaald moeten zijn.

In de troonrede werd aangegeven dat op dit moment wordt gewerkt aan innovatie. ICT~Office mist echter de aandacht voor de inzet die nog nodig is op het gebied van innovatie om Nederland daadwerkelijk klaar voor de toekomst te maken. In de begrotingen worden echter geen extra fondsen vrij gemaakt om deze ambitie versneld te behalen.

Wil Nederland een innovatieve koploper worden dan is een sterke thuismarkt noodzakelijk, open concurrentie een must en een innovatieve instelling van de overheid een voorwaarde.

Te vaak stranden goede bedoelingen in de uitvoering. De extra miljoenen die de afgelopen jaren zijn besteed aan innovatie en ICT zijn niet op de juiste plaats terecht gekomen. Dit komt door het organisatie overstijgende karakter van ICT. Tegengestelde belangen voorkomen dat er vooruitgang wordt geboekt. Ministeries moeten beter samenwerken om er voor te zorgen dat vernieuwing echt wordt doorgevoerd. Het gaat dus niet om meer geld, maar om betere afspraken en duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden.

In haar ICT~Manifest 2006-2010 benoemt ICT~Office zeven terreinen waarop extra ICT-inspanning gewenst is. Zo wil de sector een ICT-effectrapportage invoeren bij nieuwe wetgeving. Te vaak blijkt nieuwe wetgeving onvoldoende rekening te houden met de mogelijkheden die ICT biedt. De sector maakt zich sterk voor een veilig en efficiënt elektronisch patiënten dossier. Slimme technologieën moeten worden ingezet om beter gebruik te maken van onder meer het wegennet. Daarnaast bepleit de sector dat toegang van burgers tot de informatiesamenleving in 2010 gegarandeerd is.

De ICT-branche spreekt in het Manifest de hoop uit dat Nederland zich in 2010, aan het eind van de volgende kabinetsperiode, internationaal kan profileren als een vooraanstaande kenniseconomie tijdens het in Amsterdam te houden World Congress on Information Technology.

De integrale tekst van het ICT~Manifest is te vinden op www.ictmanifest.nl. ICT~Office nodigt stakeholders uit hierop een reactie te geven. Ook zullen binnenkort analyses worden gepresenteerd van de verkiezingsprogramma's.

ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Office-, en Internetbedrijven in Nederland. ICT~Office behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die E 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Office sector. Voor meer informatie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (