European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/117

Brussel, 18 september 2006

12925/06 (Presse 256)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het "referendum" in de regio Transnistrië van de Republiek Moldavië d.d. 17 september 2006

De Europese Unie is ervan op de hoogte dat er op 17 september 2006 een "referendum" is gehouden in de regio Transnistrië van de Republiek Moldavië. Dit "referendum" is in strijd met de internationaal erkende soevereiniteit en territoriale integriteit van de Republiek Moldavië. De EU is van mening dat de volkswil zich in de gegeven omstandigheden in Transnistrië niet vrij kan uiten. De EU herhaalt dat zij noch het "referendum" noch de uitslag ervan erkent.

De Europese Unie roept de bemiddelaars en de waarnemers bij de door de OVSE geleide 5+2 samenstelling op openbare verklaringen in dezelfde zin af te leggen.

De Europese Unie steunt de territoriale integriteit van Moldavië ten volle en roept beide partijen bij het conflict op onmiddellijk terug te keren naar de onderhandelingstafel in de samenstelling 5+2 en aan een spoedige en transparante oplossing van het conflict in Transnistrië te werken.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.