Ingezonden persbericht



- - persbericht - -

Floris Kaayk wint als meest talentvolle afstudeerder 'Kunstbeeld ArtOlive Award 2006'

Op 15 september 2006 is Floris Kaayk (zie www.floriskaayk.galerie.nl en ook meegestuurde still, geschikt voor plaatsing) als de meest talentvolle afstudeerder van 2005 aan een Nederlandse kunstacademie onderscheiden met de 'Kunstbeeld ArtOlive Award'. Floris is afgestudeerd aan AKV|St.Joost in Breda. Eervolle vermeldingen gingen naar Sanne Zwiers van de ArtEz in Arnhem, Chiel Janssen van AKV|St.Joost in Breda en Nir Nadler en Chaja Hertog van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

De jury van de Kunstbeeld ArtOlive Award 2006 bestond uit: Lucette ter Borg (voorzitter, kunstredacteur Vrij Nederland), Jack Meijers (redacteur Eigen Huis & Interieur), Kees Keijer (kunstcriticus Het Parool), Machteld Leij (kunstcriticus NRC Handelsblad) en Robbert Roos (hoofdredacteur Kunstbeeld).

JURYRAPPORT KUNSTBEELD ARTOLIVE AWARD 2006
Uit honderdtwintig voorgedragen afgestudeerden, geselecteerd door de academies en door critici van Kunstbeeld, is een selectie gemaakt van dertig genomineerden voor de Kunstbeeld ArtOlive Award 2006. Van deze dertig kunstenaars is nu werk te zien in de Westergasfabriek in Amsterdam. In het algemeen kan de jury concluderen dat het niveau van de genomineerden hoger ligt dan bij voorgaande edities van deze prijs. De jury is verheugd dat er relatief weinig epigonen van beroemde kunstenaars te zien zijn.

De jury heeft in haar eindoordeel gelet op een aantal punten. Zo is gekeken naar de belofte voor de toekomst en de oorspronkelijkheid van het werk zoals op de bijbehorende tentoonstelling gepresenteerd. Ook technische vaardigheden en verbeeldingskracht zijn meegewogen. De jury heeft lang en stevig gedebatteerd en heeft besloten drie eervolle vermeldingen en een winnaar bekend te maken. De drie eervolle vermeldingen zijn voor: Sanne Zwiers (Artez, Arnhem), Nir Nadler & Chaja Hertog (Rietveld Academie, Amsterdam) en Chiel Janssen (St. Joost, Breda).

Sanne Zwiers haakt imposante expressieve beelden. Hun solide vorm staat niet alleen in contrast met de lichtheid van het materiaal, maar ook met de kwetsbaarheid van de figuren.

Het duo Nadler & Hertog gebruikt in conceptuele installaties verschillende media om uitspraken te doen over archetypische rolmodellen. De jury looft de twee vooral vanwege de film Via Dolorosa, waarin op inventieve wijze met gedaantewisselingen wordt gespeeld.

Chiel Janssen is een bijna ouderwets precieze tekenaar die op een vernieuwende manier beelden reduceert tot suggestieve, lineaire voorstellingen in zwart en rood.

De Kunstbeeld ArtOlive Award 2006 gaat naar Floris Kaayk, die dit jaar afstudeerde aan de St. Joost Academie in Breda. De jury was onder de indruk van de inventiviteit, het vakmanschap en de thematiek van de twee video's die hij presenteert. Vooral de film Metalosis Maligna overtuigt. De film is gelaagd en toont niet alleen een verontrustend toekomstperspectief, maar zit ook vol absurde humor en poëzie. Bovendien zet Kaayk de conventies van de documentaire naar zijn hand. De jury hoopt en verwacht dat we in de toekomst nog veel van hem zullen horen.


* * * *
Deze vier jaar geleden in het leven geroepen kunstprijs is een initiatief van ArtOlive in samenwerking met Kunstbeeld en hoort bij de expositie ArtOlive Jong Talent 2006 (14 t/m 17 september 2006 in de Westergasfabriek in Amsterdam).

Bekijk het werk van de winnaar van de Kunstbeeld ArtOlive Award en de overige exposanten van ArtOlive Jong Talent 2006 op http://www.expojongtalent2006.galerie.nl
* * * *



Ingezonden persbericht