CNV-bonden: actieplan nodig voor publieke sector

Cnv publieke zaak

De Christelijke Centrale van Overheids- en Onderwijspersoneel --CCOOP vindt de plannen van het kabinet Balkenende voor de werknemers in de publieke sector onder de maat. Er is een actieplan nodig om het aantrekkelijk te maken in de collectieve sector te werken, aldus de CCOOP in een reactie op de Miljoenennota voor 2007.

Terwijl er voor de toekomst personeelstekorten dreigen, is de beloningspositie van het overheidspersoneel in vergelijking met die in het bedrijfsleven opnieuw verslechterd. Bovendien loopt de werkdruk op doordat er onvoldoende bezetting is. In de ogen van de CCOOP dienen de arbeidsvoorwaarden van het personeel in de publieke sector snel verbeterd te worden en moet het kabinet bij de komende cao-overleggen in de overheidssectoren met extra geld over de brug komen. 'Het gevaar is groot dat werknemers anders massaal voor het bedrijfsleven kiezen als de overheidswerkgevers niet aantrekkelijker worden', aldus Marleen Barth, voorzitter van de CCOOP. De Commissie Van Rijn heeft hiervoor enkele jaren geleden concrete aanbevelingen gedaan die volgens de CCOOP nog steeds heel erg bruikbaar zijn.

Minder vertrouwen
Onder het personeel is er steeds minder vertrouwen in de overheid als werkgever. De afgelopen jaren verliepen de cao-onderhandelingen in de overheidssectoren bijzonder moeizaam en uit onderzoek blijkt dat het werkplezier afneemt. Om dit te wijzigen moet de politiek een andere houding innemen. Marleen Barth: 'Die is nu alleen maar gericht op afslanking van het ambtenarenapparaat en bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden. De conceptverkiezingsprogramma's van de politieke partijen beloven wat dat betreft weinig goeds.'

Wet tegen agressie
Ook wil de CCOOP dat er een wet komt die het personeel in de publieke sector beschermt tegen agressie. Regelmatig krijgt het personeel werkzaam in bijvoorbeeld het onderwijs, bij de politie of in de overheidssector (van deurwaarders tot en met de sociale dienst) te maken met geweld op de werkplek. De CCOOP doet een beroep op de Tweede Kamer hiervoor zo snel mogelijk wetgeving te regelen en het niet alleen bij mooie woorden te laten. Er ligt hiervoor al een initiatiefwetsontwerp van CDA en PvdA, maar deze is nog steeds niet behandeld. 'Als signaal naar de maatschappij is een dergelijke wet heel belangrijk. Wie geweld pleegt tegen mensen die werken voor de publieke zaak, dient extra zwaar gestraft te worden', meent CCOOP-voorzitter Marleen Barth.

Voor meer informatie
Marleen Barth, voorzitter van de CCOOP, 06 53244437
Jan Spijk, persvoorlichter CCOOP, 06 512 440 64


--De CCOOP is een samenwerkingsverband van de CNV-bonden binnen overheid en onderwijs (CNV Publieke Zaak, Onderwijsbond CNV, CNV Bedrijvenbond, ACP, ACOM en CNV Kunstenbond) en de Vereniging Dienst Buitenlandse Zaken (VDBZ).