Socialistische Partij

Goed Nieuws Show Balkenende III: meer fictie dan feiten

19-09-2006 * Het hoera-verhaal van het kabinet heeft meer met de verkiezingen te maken dan met de werkelijkheid. Dat is de belangrijkste conclusie van Jan Marijnissen na een eerste blik op de vandaag gepresenteerde begroting. Hij vindt het een slechte zaak dat het zuur de afgelopen jaren naar de burgers ging en het zoet nu vooral naar de grootste bedrijven.

Marijnissen Het economisch herstel is vooral te danken aan de aantrekkende wereldeconomie, niet aan het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Marijnissen: "Balkenende doet mij denken aan de haan die 's morgens kraait en zegt: zie je wel! De zon komt op en daar heb ik voor gezorgd."

"Het is treurig dat Balkenende deze opleving niet gebruikt om de mensen te compenseren die de afgelopen jaren veel hebben ingeleverd, maar dat hij prioriteit geeft aan zaken als het verlagen van winstbelasting, waardoor grote bedrijven honderden miljoenen extra hebben. Dat iedereen er op vooruit gaat, zoals dit kabinet meldt, is zeer relatief. Iemand met een laag inkomen krijgt er EUR 7 per maand bij. Dat zet geen zoden aan de dijk als je bedenkt hoeveel die mensen de laatste jaren hebben ingeleverd. Als je twee stappen achteruit moet doen en één vooruit, kom je niet ver. Voor mensen met een bescheiden inkomen heeft de Goed Nieuws Show van het kabinet weinig te maken met hun realiteit."

De SP-leider zal in de Algemene Beschouwingen bepleiten dat eerste prioriteit moet worden gegeven aan armoedebestrijding, koopkrachtherstel voor gezinnen en investeringen in onderwijs, zorg, ouderenbeleid en veiligheid.