Gemeente Eindhoven

Persbericht 19 september 2006, no. 229

Eervolle onderscheiding voor hoogbejaarde veteraan

Majoor Dick Winters ontvangt hoogste eer Eindhoven

Zijn enigszins krakende stem klonk luid over de vijfduizend bezoekers van het 62ste Eindhovense Bevrijdingsfeest: âIk heb er tranen van in mijn ogenâ zei de aangedane Winters over de telefoon. De 83-jarige oorlogsveteraan Majoor Dick Winters ontving van Eindhovens burgemeester Alexander Sakkers het ereteken van de stad Eindhoven.

Deze hoogste onderscheiding van de stad viel hem ten deel als grote blijk van waardering voor zijn daden in september 1944. Winters voerde toen als jong Amerikaans officier van de E Company 506th PIR 101ste Airborne Divisie de troepen aan die Eindhoven (en regio) bevrijdden van de Duitse bezettingsmacht. Winters heeft deze onderscheiding ontvangen mede als grote blijk van waardering voor alle Geallieerde Troepen die de bevrijding van Eindhoven en regio onder levens- bedreigende omstandigheden met de inzet van hun leven hebben bewerkstelligd.

Samen met de organisatie Market Garden Comittee zal - in overleg met de heer Winters - een moment worden gepland om de oorkonde en het gouden draaginsigne persoonlijk in Amerika uit te reiken. Het is de bedoeling dat de burgemeester deze reis combineert met een bezoek aan een instelling in Pensylvania.

Voor specifieke informatie over de 101ste Airborne Divisie en het werk van Dick Winters kunt u surfen naar: www.abandofbrothers.org.