Gemeente Eindhoven

Persbericht 19 september 2006, no. 230

Handhavingsactie Leerplicht goed verlopen

59 leerlingen, waarvan er 30 ongeoorloofd school verzuimden. Dat is het aantal leerlingen dat vandaag, 19 september, in het kader van de Handhavingsactie Leerplicht in Eindhoven/Kempen is aangesproken op hun afwezigheid van school.

Voor de tijd van het jaar, namelijk het begin van het schooljaar, is dat een relatief hoog verzuim. Meestal is er in het begin van het schooljaar minder ongeoorloofd verzuim waar te nemen en loopt het verzuim in de loop van het schooljaar op. Dat leerlingen niet alleen verzuimen op eigen initiatief blijkt uit het feit dat er bij deze handhavingsactie ook enkele moeders zijn staande gehouden. Zij hielden hun kinderen een dagje thuis om te winkelen.

Samenwerking politie en gemeenten

Bij de Handhavingsactie Leerplicht, die twee tot drie keer per jaar wordt gehouden, werken politie, leerplichtambtenaren van de gemeenten en de verzuimcoördinatoren van de gemeente nauw samen. Jongeren worden door de politie staande gehouden en gevraagd waarom zij niet op school zijn. De politie controleert de gegevens direct bij het leerplichtcoördinatiepunt waarvan er één in Eindhoven is en één in Helmond. De politie brengt leerlingen die inderdaad zonder geldige reden niet op school zijn, direct terug naar school. En draagt ze over aan de directeur of verzuimcoördinator. Van deze methode gaat een direct preventieve werking uit naar andere leerlingen.

Daarnaast worden de gegevens van de spijbelaars doorgegeven aan de leerplichtambtenaren. Zij roepen ouders en leerlingen op ter verantwoording. Het resultaat hiervan kan zijn dat zij een officiële waarschuwing krijgen. Ook is het mogelijk dat zij worden doorverwezen naar het schoolverzuimteam dat de werkelijke reden van de verzuim probeert te achterhalen. Tenslotte kan het ook zijn dat ouders en kinderen via een proces verbaal bij de rechtbank belanden.