PvdA Rotterdam


'Criminele jongeren hard aanpakken

Di 19 Sep 2006 - PvdA

In Amsterdam en Rotterdam is de PvdA sinds maart (weer) de grootste partij. Gisteren werd in Rotterdam het collegeprogramma gepresenteerd. Belangrijk punt hierin is om de honderden overlastgevende jongeren fel op de huid te zitten. Ook in Amsterdam heeft de aanpak van jeugdcriminaliteit absolute topprioriteit.

Rotterdam gaat de komende vier jaar honderden overlastgevende jongeren continu op de huid zitten. Voor de probleemgroep (ruim vijftienhonderd jongeren) is een persoonsgebonden aanpak ontwikkeld. De politie hanteert een lik-op-stuk beleid, maar tegelijkertijd wordt gezocht naar geschikt werk of een opleiding.

Ook Amsterdam wil het aantal criminele jongeren de komende vier jaar spectaculair terugdringen. Nu telt de stad nog vijftienhonderd jongeren die overlast veroorzaken, voornamelijk Amsterdammers van Marokkaanse afkomst. In 2010 mogen dat er nog maar 400 zijn. Om dit te bereiken hebben politie, justitie en de gemeente afspraken gemaakt, net als in Rotterdam wordt er voor de daders een persoonsgebonden aanpak ontwikkeld. Ook komen er preventieve programmas om te voorkomen dat jongeren het verkeerde pad opgaan. Veelplegers worden keihard aangepakt.

De aanpak van Rotterdam en Amsterdam past goed binnen de het PvdA-verkiezingsprogramma, dat het volgende zegt over jeugdcriminaliteit: Er zal krachtig moeten worden opgetreden tegen groepen jongeren die grote ellende aanrichten door de straat onveilig te maken; streng toezicht, wangedrag niet tolereren en streng straffen. Maar we zullen de integratieproblemen uiteindelijk ook structureel moeten oplossen door goedwillende mensen niet uit te sluiten. Als Nederlanders horen zij er volledig bij.

Bron: www.PvdA.nl