Provincie Utrecht

zelfstandig wonen in Vianen

Langer zelfstandig wonen in Vianen

19-9-2006 -

De provincie Utrecht en de gemeente Vianen ondertekenen op woensdag 20 september een prestatiecontract waarin wordt vastgelegd dat de provincie de gemeente ondersteunt bij het ontwikkelen van haar woonservicezones in de wijk de Hagen en de mogelijkheid te onderzoeken een steunpunt in Zijderveld op te zetten. Mevrouw drs. B. Kroon-Westra , wethouder welzijn-zorg tekent namens de gemeente Vianen en mevrouw mr. J.G.J. Kamp, gedeputeerde zorg en welzijn, namens de provincie Utrecht.

2

Het aantal senioren in de gemeente Vianen groeit en daardoor ook de vraag naar aangepaste huisvesting. De bouw van het nieuwe verzorgingscentrum Hof van Batenstein voorziet voor een deel in deze behoefte. De gemeente heeft de ambitie om Batenstein de rol van `basisstation' te geven voor de woonservicezone in de wijk De Hagen. Daarnaast wil de gemeente voor de drie kernen Hagestein, Everdingen en Zijderveld een netwerk woonservicezones realiseren. Hierbij wordt Zijderveld als pilot genomen.

Zijderveld krijgt extra aandacht omdat voor deze kern ook nog wordt bekeken hoe de leefbaarheid in het algemeen kan worden verbeterd en welke gevolgen dat zou moeten hebben voor de bouw van een nieuw dorpshuis.

Onder een woonservicezone, die Hagestein, Everdingen en Zijderveld in de toekomst gaan vormen, verstaat de gemeente het volgende. Een woonservicezone is een gebied waarin diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn in samenhang worden aangeboden. Dit sluit aan op het gemeentelijk seniorenbeleid dat erop is gericht om deze groep zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Hierbij is de leefomgeving zeker zo belangrijk die moet veilig en leefbaar zijn en isolement voorkomen. De gemeente Vianen heeft in het kader van dit seniorenbeleid besloten woonservicezones op te zetten en daarbij ook te kijken naar steunpunten in de kleine kernen. Het gaat om meerdere zones, die in de loop der jaren ontwikkeld zullen worden.

De provincie Utrecht ondersteunt de gemeente Vianen in het kader van het project `stimuleren en ondersteunen van gemeenten bij woon-, zorg- en welzijnsinitiatieven, dat onderdeel uitmaakt van het programma Wel Thuis!

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 21 53