Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Artsenfederatie KNMG: VWS-begroting vooral politiek document

Utrecht, 19 september 2006 - De begroting 2007 van VWS is vooral een politiek document, waarin de bewindslieden de lof zingen over de door hen ingezette stelselwijziging en de door hen voorziene effecten daarvan. Het document bevat geen vernieuwingen. Er is wel wat extra geld voor de verpleeghuizen, maar de cure, dus huisartsen, specialisten en ziekenhuizen, komen er zeer bekaaid af. Ook de volksgezondheid en preventie moeten het vooral van hooggestemde targets voor gezonder leven hebben, niet van extra geld. Dit is de mening van de artsenfederatie KNMG over de nieuwe begroting van het ministerie van VWS.

Opvallend is dat de bewindslieden allerlei voordelen van het nieuwe stelsel breed uitmeten, zoals een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit van zorg, zorg die beter aan de wensen van consumenten voldoet, en de grote mate waarin verzekerden van hun keuzemogelijkheid tussen verzekeraars en zorgaanbieders gebruik hebben gemaakt. Het is echter veel te vroeg om zulke effecten vast te kunnen stellen, laat staan dat ze aan het nieuwe stelsel toe te schrijven zijn. De begroting besteedt tenslotte veel aandacht aan kwaliteit en patiëntveiligheid, zeer belangrijke thema's waar de KNMG natuurlijk van harte achter staat. De bewindslieden verzuimen echter aan te geven hoe die zaken betaald moeten worden.

Het politieke en publicitaire karakter van deze begroting staat, kortom, erg op de voorgrond en het moet allemaal wel op een koopje.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht