Vrije Universiteit Amsterdam

De helft minder amputaties in 10 jaar

Sinds de invoering van het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland in 1997 is het aantal diabetesgerelateerde amputaties in die regio met meer dan 50% gedaald. Prof. dr. Giel Nijpels startte deze multidisciplinaire aanpak voor diabetespatiënten omdat de traditionele huisartsenzorg onvoldoende is ingesteld op patiënten met chronische aandoeningen.

In het zogenaamde Diabetes Management Model is sprake van een betere coördinatie en intensievere patiëntenbegeleiding. Ook is de rol van arts, verpleegkundige en patiënt anders, aldus prof. dr. Giel Nijpels. Huisartsen stellen de diagnose vast, bepalen de behandeling en verzorgen de continuïteit van de zorg. Specialisten worden geconsulteerd in het geval van complexe situaties. Verpleegkundigen verzorgen de educatie, volgen de therapietrouw en doen leefstijlcounseling. Van patiënten wordt verlangd dat zij ook verantwoordelijkheid nemen in het omgaan met hun ziekte.

Het model is uitgetest in West-Friesland. Over een periode van 5 jaar is gekeken naar het verloop van de bloedsuikerinstelling van diabetespatiënten. Na een scherpe daling na het eerste bezoek, bleef hun bloedsuikerinstelling de daarop volgende jaren op een laag niveau. Dat is uitzonderlijk, want uit andere onderzoeken blijkt dat de bloedsuikerinstelling meestal na een jaar weer stijgt tot op het oude niveau. Ook het aantal amputaties is in de regio met meer dan 50% gedaald ten opzichte van 1996. Bovendien was het percentage diabetespatiënten in West-Friesland dat moest worden doorverwezen naar een internist 5%, terwijl dat in andere regios tussen de 20 en 30% ligt.

In Nederland hebben ongeveer een half miljoen mensen diabetes. Met 65.000 nieuwe gevallen per jaar is diabetes de snelst in omvang toenemende chronische aandoening. Verschillende factoren staan optimale chronische zorg in de weg. Zoals onvoldoende kennis over diabetes, de complexiteit en de veelheid aan richtlijnen. Ook hebben diabetespatiënten met verschillende hulpverleners te maken die onderling gebrekkig communiceren. De invoering van meer regionale diabeteszorggroepen zou de zorg voor diabetespatiënten in Nederland aanzienlijk verbeteren, meent prof. dr. Nijpels.