Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-481       |
|                                            |Arnhem|19 september   |
|                                            |,     |2006           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND VAN 19 SEPTEMBER 2006

GELDERLAND ALGEMEEN
Provincie ondertekent Europees Milieuhandvest (C17) Gedeputeerde René van Diessen heeft namens Gelderland het herziene Valencia Handvest ondertekend. Met de ondertekening gaat de provincie de morele verplichting aan de kwaliteit van de leefomgeving te behouden, te beschermen en te verbeteren. In het handvest wordt de rol van de Europese regio's, de doelstellingen van milieubeleid en de instrumenten van regionaal milieubeleid vastgelegd. Het herziene Valencia Handvest ligt in de lijn van het derde Gelders MilieuPlan (GMP-3) zoals dat is vastgesteld door Provinciale Staten. (zie ook apart persbericht)

Provincie tevreden over EduArt na reorganisatie (C5) EduArt, de door de provincie gesubsidieerde stichting die kunst en cultuureducatie ondersteunt, is na een reorganisatie weer op orde. Dat concluderen Gedeputeerde Staten uit het Visiedocument 2006 dat de nieuwe directie heeft opgesteld. (zie ook apart persbericht)

Gelderland vult Nationale Landschappen in (C14) De provincie heeft voor zes Nationale Landschappen in Gelderland concept-uitvoeringsprogramma's opgesteld. De programma's - die E 220 miljoen kosten - richten zich op versterking van de landschapskwaliteit, behoud en versterking van cultuurhistorische waarden en verbetering van de toegankelijkheid. Met dat laatste willen Gedeputeerde Staten beginnen. Gelderland is rijk bedeeld met zeven van die unieke landschappen; Veluwe, Graafschap, Winterswijk, De Gelderse Poort, het Rivierengebied, Arkemheen-Eemland en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Van de laatste is het programmaplan op 4 juli al door GS vastgesteld. De overige zes zijn vandaag in concept vastgesteld door GS omdat het Ministerie van LNV en de provincie ze moeten verwerken in de contracten voor de Investeringsregeling Landelijk Gebied (ILG), een belangrijke subsidieregeling van het Rijk waarmee de provincie projecten kan uitvoeren die het landelijke gebied ondersteunen. (zie ook apart persbericht)

REGIO NOORD-WEST-VELUWE
Provincie wil totale agrarische keten helpen concurrentiepositie te houden (C13) Het college van Gedeputeerde Staten wil de agrarische sector in Gelderland helpen zich voor te bereiden op een toekomst ná de afbouw van het Europese markt- en prijsbeleid. Stagnatie en krimp zal de veehouderij, land- en tuinbouw (inclusief toelevering en verwerkende industrie) de komende jaren hard treffen als bedrijfsmatige veranderingen en innovaties uitblijven. Elf procent van de totale Gelderse werkgelegenheid hangt samen met de agrarische sector. Op grond van een tweetal recente onderzoeken hebben GS een aantal mogelijkheden op een rij gezet. Een van de onderzoeken richt zich op de verbetering en innovatie van de belangrijkste agrosectoren langs de A1, de zogenaamde 'A1-eiwitcorridor'. (zie ook apart persbericht)

REGIO RIVIERENLAND
Bodem in Zaltbommel binnenkort weer stukje schoner (C4) Voor de sanering van een ernstige bodemverontreiniging op het bedrijfsterrein krijgt Sachem Europe B.V. uit Zaltbommel een subsidie van bijna E 800.000,- . Het geld voor het saneren van dit soort bodemverontreinigingen is afkomstig van het Rijk. Gedeputeerde Staten verdelen deze rijksmiddelen.