Regering.nl

19 sep 2006

BALKENENDE: 'NEDERLAND TOEKOMSTVAST MAKEN'

'Nederland werkt. Tegelijkertijd is Nederland ook werk in uitvoering. De begroting voor 2007 is gebaseerd op de overtuiging dat we niet op onze lauweren mogen rusten. Nederland toekomstvast maken. Dat is onze ambitie.'

Dat zei minister-president Balkenende op een persconferentie tijdens Prinsjesdag. Daarin gaf hij een toelichting op de Troonrede van de Koningin.

Volgens Balkenende merken steeds meer mensen in hun dagelijks leven dat het beter gaat. Dit is volgens hem voor een belangrijk deel te danken aan de bijdrage die de mensen zelf hebben geleverd. Balkenende: 'Die inzet loont. Door de inzet van mensen en het gevoerde beleid kan Nederland goed aanhaken bij de aantrekkende wereldeconomie. Er is veel bereikt.'

Het kabinet wil Nederland toekomstvast maken en werkt daarbij langs vier lijnen, zei Balkenende. 'Meer mensen aan het werk helpen; een veiliger Nederland, meer respect voor elkaar en minder regels en meer kwaliteit van voorzieningen.'

Werk
Er werken nu meer mensen dan in het topjaar 2001. Het aantal mensen dat is aangewezen op een uitkering, daalt over de hele linie. Dat is de afgelopen veertig jaar slechts één keer eerder voorgekomen. 'Meer werkenden betekent: een sterker draagvlak voor de financiering van de vergrijzing. Daarom is participatie belangrijk', zei Balkenende.

Het kabinet wil die ontwikkeling ondersteunen met vernieuwingen in de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid. Niet langer staan de beperkingen van mensen centraal, maar hun mogelijkheden.

'Ondernemen maken we makkelijker met minder regels en lagere lasten. De belasting op winst gaat omlaag. Dat komt het ondernemingsklimaat ten goede.'

Een groot probleem is nog wel de schooluitval bij jongeren, zei Balkenende. Het kabinet wil daarom scholen extra ruimte geven om deze jongeren te helpen.

Veiligheid
Met de veiligheid in Nederland gaat het, volgens Balkenende, stap voor stap de goede kant op. Zo zijn Nederlanders zich veiliger gaan voelen, daalt het aantal geweldsmisdrijven en is er geen cellentekort meer. 'Maar we zijn er nog niet', zei Balkenende. Het kabinet blijft daarom investeren in politie en justitie.

Veiligheid is volgens Balkenende ook breder. Nederland staat aan de top van de wereld op het gebied van verkeersveiligheid. Ook noemt Balkenende de veiligheid tegen het water, zoals de aanpak van zwakke plekken in dijken en duinen.

Respect
'Koopkrachtplaatjes zijn niet alles. Juist immateriële zaken en onderlinge contacten maken de samenleving', aldus Balkenende. 'Daarom bouwen we bruggen tussen groepen en geloofsgemeenschappen, samen met gemeenten en organisaties. Overal bloeien acties op om het onderling begrip te versterken.'

Het kabinet wil ook mensen die zich van anderen niets aantrekken, harder aanpakken.

Minder regels, meer kwaliteit
Volgend jaar kent Nederland een kwart minder administratieve lasten dan vier jaar geleden. Ondernemers gaan het effect merken, zei Balkenende.

Ook noemde Balkenende hierbij het terugdringen van de wachtlijsten en het nieuwe zorgstelsel, dat 'mensen met een minder goede gezondheid een steviger positie heeft gegeven'.

'Kansen grijpen'
Volgens de minister-president is er 'een betere tijd aangebroken'. Balkenende: 'We zijn er samen in geslaagd nieuwe kansen te creëren. Nu moeten we die kansen gaan grijpen. Ik ben daar optimistisch over.'

'Nederland staat weer te boek als een land dat vooroploopt. Met een begroting in evenwicht, een dalende overheidsschuld, een lage inflatie, een flexibeler arbeidsmarkt, een beter ondernemingsklimaat. Maar vooral met een bevolking die weer hoop heeft gekregen en steeds meer trots durft te zijn op haar creativiteit', aldus Balkenende.

Bron:
Tekst persconferentie (zie pdf-document onderaan deze pagina)

Meer informatie:

- De plannen voor 2007
- Troonrede 2006: 'Verder bouwen aan de toekomst'

www.rijksbegroting.nl

Documenten:
Tekst persconferentie minister-president (pdf)