GroenLinks

Miljoenennota vol gemiste kansen

19 september 2006

Het kabinet Balkenende maakt slecht gebruik van de gunstige economie. In tegenspoed zijn de verschillen gegroeid, in voorspoed worden ze niet kleiner. GroenLinks ziet een Miljoenennota vol gemiste kansen.

Het kabinet is nu trots op de economische zonneschijn, maar ontkende alle schuld voor de eerdere economische regen. Dat kan niet. Als je de eer opeist voor de zon, ben je ook verantwoordelijk voor de regen. De kabinetten Balkenende hebben de economische problemen van de laatste jaren gebruikt om de maatschappelijke tegenstellingen te vergroten. Nu er eindelijk economisch goed nieuws is, worden die tegenstellingen niet verminderd. Het kabinet heeft jarenlang de `economische crisis' zwarter voorgesteld om mensen bang te maken en nu geld uit te kunnen delen.

De bovenmodale kostwinnersgezinnen blijven de winnaars van het inkomensbeleid, de chronisch zieken en gehandicapten blijven inleveren. Veel minder mensen ontvangen nog een WW- of WAO-uitkering. Maar zij zijn niet aan een baan geholpen. Ze hebben vele euro's ingeleverd, maar ook deze Miljoenennota biedt hen geen nieuw perspectief om weer mee te doen. Er is jarenlang fel gedebatteerd over het wezen van de islam, maar niemand is eerder of beter ingeburgerd. Er is nog steeds geen oplossing voor de '26.000 gezichten' die nog steeds niet weten of ze in ons land kunnen blijven. Het milieubeleid zwalkte, duurzame energie komt maar niet van de grond, auto's staan vast en de trein blijft vaak traag.

In de Miljoenennota gaat het veel over groeicijfers en de staatsschuld. Daar hebben de meeste mensen weinig aan. Waar cijfers mensen worden, komt Balkenende in de problemen. Het grote geld gaat naar de grote bedrijven, niet naar goedkoper en beter geschoold personeel. Terwijl dat is waar bedrijven echt wat aan hebben. De Miljoenennota is een besloten feestje, waar de meeste mensen geen toegang toe hebben. Deze begroting had voor heel andere mensen feest moeten zijn, GroenLinks had anderen als winnaars willen zien. De verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven kost 1,5 miljard euro. Met dat geld hadden heel veel jongeren hun opleiding af kunnen maken. Voor dat geld hadden er tienduizenden nieuwe banen en stageplekken kunnen komen voor bijvoorbeeld allochtone jongeren of gedeeltelijk arbeidsgeschikten. De ouderen in de verpleeghuizen hadden eindelijk eens fatsoenlijk te eten kunnen krijgen. Duurzame energie had voor iedereen bereikbaar kunnen worden als minister Wijn het investeringsklimaat niet had verziekt.

Het kabinet is tevreden over de afgelopen jaren, GroenLinks niet. Maar belangrijker is wat we nu gaan doen. De Miljoenennota gaat over het verleden en niet over de toekomst. Wij willen geen stilstand, GroenLinks wil groei. Wij willen dat ons land groeit naar een duurzame samenleving, waar innovatie samengaat met een beter milieu. GroenLinks wil dat mensen kunnen meegroeien. Dat mensen zich kunnen ontwikkelen, kunnen emanciperen, via veel beter onderwijs. GroenLinks wil dat mensen kunnen werken, doordat er vele nieuwe banen komen, met nieuwe kansen voor mensen die het nu moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Wij willen dat mensen naar elkaar toegroeien in een moderne en kleurrijke samenleving waarin iedereen telt.. Dat vraagt om een nieuw, links kabinet.

Femke Halsema

«

Word lid!