Eigen Huis: Begroting VROM helpt starters niet vooruit

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Reactie Vereniging Eigen Huis op VROM-begroting 2007

Gebrek aan slagkracht en visie helpt koopstarters niet vooruit

Vereniging Eigen Huis mist in de begroting van VROM een samenhangend pakket aan maatregelen dat grote aantallen koopstarters snel een kans biedt op de woningmarkt.

Slechts 3.500 starters kunnen het volgende jaar in aanmerking komen voor steun van het ministerie van VROM in de vorm van een starterslening of koopsubsidie. Een sympathiek gebaar, maar het is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt namelijk dat ruim 600.000 personen de wens hebben om op afzienbare termijn hun eerste huis te kopen.

Bovendien zijn de ondersteuningsregelingen kortzichtig en niet zonder risico voor de weinigen die er gebruik van kunnen maken. Kwetsbare kopers, die zich zonder steun geen eigen huis kunnen veroorloven, lopen het risico op een waardedaling van hun bezit zodra het woningaanbod door het overheidsbeleid groter wordt.

De werkelijke oplossing van het startersprobleem is een stevig beleid gericht op doorstroming op de woningmarkt. Het probleem is namelijk niet dat er te weinig starterwoningen zijn, maar dat ze onvoldoende vrijkomen. Drempels wegnemen voor huiseigenaren die willen doorstromen naar een volgende woning zorgt ervoor dat grote groepen starters eindelijk een kans krijgen. Ook de verkoop van huurwoningen zou direct een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het startersprobleem.


Noot voor de redactie,