SP Tilburg


Tilburg, 19 september 2006

Succesvolle raadsvergadering

Veel SP voorstellen aangenomen

Hoewel enigszins overschaduwd door de afwijzing van het Heuvelreferendum, was de gemeenteraadsvergadering van gisteren voor de SP erg succesvol. Maar liefst drie initiatiefvoorstellen en twee belangrijke moties werden door de raad aangenomen.

Unaniem stemde de raad in met het initiatiefvoorstel om kleine ondernemers onder de armoedegrens vrij te stellen van gemeentelijke heffingen. Marjolein Buijssen: "Armen krijgen steun van de gemeente, maar arme ondernemers niet. Omdat ze ondernemer zijn. Die onrechtvaardigheid wordt nu weggenomen".

Eveneens unaniem schaarde de gemeenteraad zich achter het initiatiefvoorstel voor spreekrecht voor burgers in de gemeenteraadsvergaderingen. Van den Hout: "De gemeenteraadsvergadering was de enige plek waar burgers nog geen toegang toe hadden. Nu kunnen ze rechtstreeks zelf alle raadsleden en het college aanspreken op onderwerpen die voor hen van belang zijn".

Het voorstel om in Tilburg jaarlijks een autovrije zondag te organiseren werd door een meerderheid van de raad aangenomen. Buijssen: "Logisch, want we hebben het ingediend samen met PvdA, GroenLinks en D66, gezamenlijk goed voor 20 van de 39 zetels. Vanaf volgend jaar doet Tilburg dus eindelijk mee met de autoloze zondagen die al in tal van gemeenten in heel Europa georganiseerd worden".

Ook op het gebied van openbaar vervoer scoorde de SP gisterenavond goed. Paul Huijgen: "Samen met AB dienden we een voorstel in om die belachelijke open design-bushokjes aan te passen zodat je er kunt schuilen voor zon en regen. Want daar zijn ze tenslotte voor bedoeld, niet om mooi staan te zijn. Eveneens samen met AB stelden wij voor om in heel Tilburg voortaan één instaptarief voor de bus te hanteren. Mensen uit de Reeshof, Berkel-Enschot en Udenhout betalen nu veel meer voor de bus dan reizigers uit Tilburg. De raad ging hiermee akkoord: weer een onrechtvaardigheid de wereld uit en een stimulans voor het openbaar vervoer".

www.tilburg.sp.nl