Partij van de Arbeid


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800


Den Haag, 19 september 2006


Eerste reactie Wouter Bos op Miljoenennota 2007


Wouter Bos' eerste reactie op de miljoenennota was: "Ik ben blij dat we uit het dal omhoog krabbelen en ik ben blij dat mensen na vier jaar inleveren er weer op vooruit gaan".
Maar Bos waarschuwde ook voor zelfgenoegzaamheid 'Er is nog een heleboel werk te verzetten om ervoor te zorgen dat iedereen aan Nederland mee kan doen. Kijk naar de scholen, de verpleeghuizen en de oude wijken. De Partij van de Arbeid vindt dat iedereen moet kunnen proeven van het zoet dat nu door het kabinet wordt uitgedeeld'.


Bos is blij dat het aantal uitkeringen afneemt, maar de PvdA-fractieleider vindt dat er nog altijd te veel mensen in Nederland aan de kant staan. Bos: 'Wij vinden het ontoelaatbaar dat mensen van vijftig jaar of ouder geen kans meer krijgen op de arbeidsmarkt. Wij willen het aantrekkelijker maken voor werkgevers om deze ervaren arbeidskrachten aan het werk te houden en tegelijkertijd keihard optreden tegen leeftijdsdiscriminatie'.


De PvdA heeft begrip voor de looneis van 2,5 procent die de FNV bij Nederlandse werkgevers neerlegt. Bos: 'Dit kabinet heeft het voor werknemers niet beter gemaakt. Er wordt gekort op de zorg en ze kunnen sneller ontslagen worden. Ik begrijp best dat de vakbonden, nu het beter gaat met de economie, denken: 'Nu is het tijd voor ons. Zij hebben ook de programma's van VVD en CDA gelezen waarin staat dat die partijen gewoon door willen gaan met bezuinigingen op zorg en sociale zekerheid'.


Dat het CDA de no claim wil afschaffen, vindt Bos een draai in de goede richting. 'Ik ben daar uiteraard blij mee. Maar dit gebaar van het CDA is klein bier vergeleken met de bezuinigingen die zij verder in petto hebben voor de zorg. Ze gaan vier keer zoveel bezuinigen op de zorg. We weten nog niet waarop precies. Gaat de huisarts of de verloskundige uit het pakket, dat zeggen ze niet. Maar zeker is wel dat de kwetsbaren uit onze samenleving daar de dupe van zullen worden. Ouderen die in verzorgings- of verpleeghuizen wonen moeten daar van het CDA honderden euro's extra voor gaan betalen.'