Reactie BOVAG en RAI op miljoenennota

Bovag-rai

Reactie BOVAG en RAI op miljoenennota

BOVAG en RAI Vereniging voelen zich vereerd en uitgedaagd door de Troonrede die H.M. Koningin Beatrix vandaag uitsprak. 'Om de luchtkwaliteit verder te verbeteren, stimuleert de regering het gebruik van schonere auto's'. Met deze uitspraak worden de inspanningen van de auto-industrie om nieuwe auto's steeds schoner te maken gehonoreerd. BOVAG en RAI Vereniging blijven zich, samen met de verschillende ministeries inzetten om het hele wagenpark in Nederland versneld schoner te maken, o.m. via roetfilters voor personenauto's en bedrijfswagens. BOVAG en RAI dringen er op aan om hiertoe de uitlaatgasnormen in de APK-keuring aan te scherpen.

De stimulering van aardgas door een accijnsniveau van 3 eurocent per m3 is een stap in de goede richting. Beide organisaties pleiten er voor om ook de aardgasinstallatie buitend de BPM te houden.
De extra gelden voor het stimuleren van schonere voertuigen van 150 miljoen Euro door VROM is positief, evenals de 135 miljoen extra om files te bestrijden van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

BOVAG en RAI Vereniging vinden dat de Regering een kans laat liggen door de tijdsevenredige BPM-heffing alleen te regelen voor vanuit het buitenland ter beschikking gestelde auto's met een gebruiksduur van max. 3 jaar. Nu het Europees Hof het principe heeft onderstreept dat de BPM moet worden geheven naar rato van de gebruiksduur in Nederland, moet ons land zo snel mogelijk een BPM-teruggaafregeling bij export invoeren.

Einde bericht