Gemeente Zwolle

Oude Mars wordt bijzondere wijk


Datum uitgave: 19-09-2006
Het Voorontwerp Stedenbouwkundig Plan voor de Oude Mars is een bijzonder ontwerp, voor een bijzondere wijk. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft dit plan onlangs aangenomen en met een raadsbrief aan de Raad gezonden. Binnenkort wordt het plan besproken in de commissie ruimte van de Raad. Vervolgens kan het plan, eventueel met enkele aanpassingen, definitief worden gemaakt. Een zeer bijzondere wijk komt daarmee weer een stap dichterbij. De Oude Mars is een onderdeel van landgoed Zandhove; hier kunnen gegadigden binnenkort een eigen woning bouwen. Het landgoed is in de decennia die achter ons liggen helaas nogal versnipperd. Deels is het agrarisch en een ander deel is in gebruik door het zorgcentrum en er zijn twee maneges. De samenhang tussen de gebieden is een beetje zoek. Het ontwerp dat de gemeente nu heeft gemaakt voor de Oude Mars sluit erg goed aan op de bestaande landgoedsfeer en draagt daarmee bij aan het terugdringen van de versnippering.

Locaties met meerwaarde
De Oude Mars wordt ontwikkeld als woonomgeving voor het topsegment. Topsegment was van oudsher de adel of welgestelden die gingen wonen op plaatsen die van zichzelf al bijzonder waren. Deze plekken hebben van origine al een meerwaarde. Ook de Oude Mars is een locatie die van zichzelf erg bijzonder is. Vooral dat element maakt het een zeer geschikte plek voor woningen voor deze doelgroep.

Net als in een bestaand landgoed vind je op de Oude Mars kenmerken waaraan je direct herkent dat je op een landgoed bent: er zijn veel lanen die worden afgewisseld door open ruimtes in het bos. Door zo´n landschap horen wandel- en ruiterpaden te slingeren en dat zie je ook terug in de openbare ruimte van de nieuwe woonwijk.

Lichte tweedeling
Binnen de oude Mars komt een deel dat ruimte biedt voor woningen die in een bos lijken te staan. Daarnaast komen er woningen aan lanen en boswallen. Sommige woningen krijgen een duidelijke relatie met elkaar, andere woningen zullen meer privacy bieden. Er is een zekere tweedeling te vinden in de wijk en dat is bewust gedaan. De Oude Mars glooit langzaam van hoge droge zandgrond naar natte lage weidegrond. Dat hoge deel wordt ingevuld met nieuw bos waarin woningen komen. Op het lagere deel komen woningen aan lanen en houtwallen te liggen. Er zitten geen duidelijke grenzen in de ruimte, het gebied loopt door de grote openbare groenstroken als vanzelf in elkaar door. Bij het ontwerp is vooral gekeken naar de uitkomsten van een doelgroepenonderzoek en een marktonderzoek dat voor de nieuwe wijk is gehouden.

Bron: afdeling Communicatie