Gemeente Zwolle

Milieujaarverslag 2005 Zwolle


Datum uitgave: 19-09-2006
De gemeente Zwolle is goed aan de slag met het milieu. Maar er is ook nog werk te verrichten. Dit blijkt uit het milieujaarverslag dat het college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad heeft gestuurd. 2

Een paar hoogtepunten:

* Zwolle heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Rijkswaterstaat voor het uitvoeren van geluidsonderzoek bij 3200 woningen die mogelijk te zwaar worden belast op grond van de Wet geluidhinder. Dit als gevolg van de reconstructie van de A28. Wanneer blijkt dat de woningen te zwaar worden belast, worden aanvullende isolatiemaatregelen getroffen aan de woning. Dit zal in maximaal 10% van de gevallen nodig zijn. Rijkswaterstaat heeft al geluidsschermen geplaatst langs de weg en stil asfalt toegepast ter beperking van eventuele hinder.
* Er wordt gewerkt aan een nota industriegeluid. Het doel van de nota is om per gebied en per bedrijf maatwerk te leveren over de hoeveelheid geluid die een bedrijf mag produceren.
* De luchtkwaliteit bij de Ceintuurbaan kan beter en de reconstructie van de Ceintuurbaan gaat daarin voorzien.
* In 2005 is de Beleidsregel Luchtkwaliteit vastgesteld. De beleidsregel maakt voor alle partijen duidelijk op welk moment, welke vorm van onderzoek nodig is met betrekking tot luchtkwaliteit in ruimtelijke plannen. Bij alle ruimtelijke plannen is inmiddels de luchtkwaliteit getoetst en in geen van de gevallen zijn de normen overtreden.
* Er is een start gemaakt met duurzaam bouwen. In Stadshagen zijn het Rietpark en De Hoven noord-zuid gebouwd, zodat met name in de winter en in het voor- en najaar het wooncomfort (daglichttoetreding) wordt verhoogd en de energievraag verminderd. Ook is gewerkt met een gescheiden rioolstelsel. Dat betekent dat regenwater gescheiden van afvalwater wordt opgevangen.
* Op grond van provinciaal en gemeentebeleid kunnen windturbines geplaatst worden in het tussen Dalfsen en Zwolle gelegen Tolhuislanden. Mits er voldaan kan worden aan eisen op gebied van bijvoorbeeld flora en fauna. Ook zal er uiteraard veel aandacht worden besteed aan communicatie naar omwonenden.
* Er zijn afspraken gemaakt met providers over het plaatsen van antenne-installaties. Providers dienen goed met de buurt te communiceren over de eventuele plaatsing door middel van informatiebijeenkomsten. Uitkomsten worden meegewogen bij het besluit al dan niet mee te werken. Het beleid van Zwolle is terughoudend.
* Door Zwolle is een prijsvraag gehouden gericht op oplossingen voor de stedelijke aanpak van grondwaterproblematiek. Vervolgens is een succesvol symposium georganiseerd. Conclusie is dat er een visie moet komen voor een duurzaam gebruik van de ondergrond.
* Op 26 locaties in de binnenstad zijn 34 ondergrondse afvalcontainers geplaatst. Hierdoor is de binnenstad schoner en veiliger geworden. In 2006 evalueert de gemeente de proef met de inzameling van huisvuil.
* Sinds 1 januari 2005 loopt het Bedrijfs Intern Milieuplan. Zo zet de gemeente de fietskoerier in voor de bezorging van poststukken. Ook wordt aandacht besteed aan de gescheiden inzameling van afval.

Bron: afdeling Communicatie