Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

19 september 2006
NAJK: Landbouwbegroting 2007 zoet zuur!

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt reageert gematigd positief op de plannen die het kabinet vandaag heeft gepresenteerd.

Het NAJK is blij met de aandacht voor jongeren, zo wordt de investeringsregeling voor jonge agrariërs gecontinueerd en ook komt er een stimulans voor de bewustwording van jongeren ten aanzien van voedsel en natuur. Het NAJK heeft waardering voor wijze waarop dit kabinet aandacht schenkt aan de jongeren.

Het NAJK meent dat er veel aandacht is voor planet en people binnen de land- en tuinbouw, maar minder voor de profit. Voordelige fiscale maatregelen zijn maar beperkt toepasbaar voor de primaire land- en tuinbouw en dit kan negatief uitpakken voor wat betreft de koopkracht van jonge boeren en tuinders.

Het NAJK hoopt de uitspraak van de Minister het Nederlandse landschap is interessant, omdat het land voor bijna 100% met mensenhanden is ingericht en hiermee een product is van de samenleving, de trend wordt waarmee de Natura 2000 ingezet gaat worden. Het NAJK maakt uit dit signaal van de minister op dat er weer ruimte komt om op een creatieve manier met de Natura 2000 om te gaan.

Ten aanzien van duurzame energie is het kabinet weliswaar bereid de juiste voorwaarden te scheppen, maar blijft de financiële stimulans hiervoor achterwege. De glastuinbouw vormt hierop een positieve uitzondering.

Ook de administratieve lastenverlichting blijft voor het NAJK een punt van aandacht. Voor de sector geldt dat er met name op ondernemersniveau nog te weinig reductie is behaald. Het NAJK blijft pleiten voor een administratieve lastenverlichting voor jonge boeren en tuinders.