Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 19 september 2006

LPF: Eén zwaluw maakt nog geen zomer

De Lijst Pim Fortuyn heeft de Troonrede met gemengde gevoelens beluisterd. Er mag dan sprake zijn van een Haagse lente, maar één zwaluw maakt nog geen zomer. De aandacht voor het economisch herstel is terecht, gezien het doemdenken dat de afgelopen jaren werd verspreid door de linkse oppositie. Het kabinet heeft veel hervormingen in gang gezet, vaak met de onontbeerlijke steun van de Lijst Pim Fortuyn. Het feit dat het kabinet nu één miljard meer heeft te verdelen voor de burgers en het bedrijfsleven is mede te danken aan het verzet van de LPF tegen de macht van Brussel, want dat miljard is wel het bedrag dat ons land niet langer aan Europese contributie hoeft af te dragen. Het is ook terecht dat er eindelijk weer aandacht is voor herstel van de koopkracht van de gewone burger, want daar heeft de LPF zich grote zorgen over gemaakt.

Onze kritiek richt zich vooral op de onderwerpen die schitteren door afwezigheid in de Troonrede, zoals de thema's integratie, veiligheid, het terrorisme en de vrijheid van meningsuiting. Het is goed dat het kabinet oog heeft voor de belangrijke rol die Nederlandse militairen ver van huis en aard vervullen bij de handhaving van de internationale rechtsorde, maar gelijktijdig constateren wij dat er in eigen land nog veel moet gedaan aan het tegengaan van radicalisering.

Fractievoorzitter Mat Herben waarschuwt het kabinet niet dezelfde fout te maken als het paarse kabinet Kok II, toen eveneens de euforie over de economie de regering blind maakte voor dieper liggende problemen in ons land. Voor het herstel van het vertrouwen van de burger in de overheid is het nodig dat krachtig wordt gewerkt aan een andere overheid, die de burger centraal stelt. Hier is nog een lange weg te gaan.