LTO Noord


Persbericht Prinsjesdag 2006: Versterking concurrentiepositie staat voor LTO Nederland voorop

Het kabinet heeft een goede koers uitgezet voor versterking van de concurrentiepositie en stimulering van het ondernemerschap. De voorgestelde lastenverlichting en meer ruimte om te kunnen ondernemen zijn passende stimulansen voor boeren en tuinders en bieden perspectief voor hun bedrijf. âDoorgaan op de ingeslagen wegâ, zo luidt de reactie van LTO Nederland op de plannen van het kabinet.

Dit zou ook het uitgangspunt voor het volgende kabinet moeten zijn, zegt LTO-voorzitter Bart Jan Constandse. Het economisch herstelbeleid en aanpassing van de sociale zekerheid hebben volgens hem gewerkt, het is nu een kwestie van vasthouden. Constandse is positief over lastenverlichtende maatregelen, zoals verlaging van de vennootschapsbelasting, verhoging van de zelfstandigenaftrek en verlaging van de WW-premie. Zijn organisatie is tegenstander van een verplichte werkgeversbijdrage in de kinderopvang.

Innovatie vindt vooral plaats op gezonde en economisch renderende ondernemingen. Volgens LTO verdienen initiatieven vanuit de agrosector om het ondernemerschap van individuele boeren en tuinders te versterken volop steun van de overheid. Het kabinet moet hier de daad bij het woord voegen, aldus LTO. Minder financiële en administratieve lasten is een eerste vereiste om agrarische bedrijven meer ruimte te bieden voor investeringen in vernieuwing, schaalvergroting en duurzame productie. De talloze vergunningprocedures moeten worden samengebracht. LTO hoopt dat het ambitieuze traject voor de introductie van één omgevingsvergunning wordt gehaald.

LTO kan zich goed vinden in de decentralisatie van middelen van de rijksoverheid naar de provincies voor de inrichting van het landelijk gebied. Het landschap moet hoger op de politieke agenda. Ons land heeft veel mooie agrarische cultuurlandschappen. Circa zeventig procent van de nationale oppervlakte wordt gebruikt of beheerd door agrarische ondernemers. Door verstedelijking en natuuromvorming staan deze onder druk.

De gevolgen van de Vogel- en Habitatrichtlijnen en van de Kaderrichtlijn Water voor de landbouw worden door de overheid onderschat. Er moet meer ruimte komen voor een afweging van ecologische en economische aspecten. Dit speelt des te meer omdat tegelijkertijd door het ruimtelijke beleid van minister Dekker (VROM) de landbouw meer ruimte kan krijgen voor schaalvergroting en verbreding, zoals huisverkoop en recreatie.

Het is verheugend dat het kabinet geld uittrekt voor energiebesparing, verbetering van de infrastructuur (CO ) en enkele vernieuwende projecten. Ronduit teleurgesteld is LTO over het uitblijven van steun voor directe investeringen in âde kas als energiebronâ. De door het kabinet voorgestelde fiscale stimulering zal niet leiden tot de gewenste doorbraak in investeringen. De glastuinbouw moet veel minder afhankelijk worden van fossiele energie. Juist nu zijn stevige prikkels nodig voor ondernemers die hun bedrijfsvoering ingrijpend willen veranderen met âde kas als energiebronâ.

In de dierlijke sectoren wordt ontwikkeling van duurzame systemen gestimuleerd. LTO is tevreden met de geboden ruimte, maar vindt dat duurzame ontwikkeling meer is dan milieu en dierenwelzijn. Het gaat ook om aspecten als diergezondheid, energie- en mineralengebruik. Stimuleringsmaatregelen, zoals die voor duurzame energie (MEP), moeten volgens LTO een bredere werking hebben en hoger op de politieke agenda.

Volgens de LTO-voorzitter Constandse zit er in de agrarische sector volop dynamiek om zich aan te passen aan veranderingen, die vooral worden ingegeven door de markt en de samenleving. Door afbouw van steunmaatregelen en grotere import in de EU neemt de concurrentie toe. âDit mag echter niet leiden tot verschillen in productie-eisen. We zullen de concurrentieslag aangaan, maar dan moeten wel dezelfde spelregels gelden voor alle producten en ook de wijze waarop ze zijn voorgebracht.â

Voor de Nederlandse agrarische sector blijft het EU-landbouwbeleid van cruciaal belang. LTO houdt de regering aan eerdere toezeggingen om voor 2013 geen co-financiering van dat beleid in te voeren. LTO blijft voorstander van een multilateraal akkoord in WTO-verband, maar is vierkant tegen nieuwe, eenzijdige toezeggingen van de EU over het vrijer maken van de wereldhandel.

LTO ondersteunt het kabinet in het streven om in 2007 een vrij verkeer van werknemers uit alle EU-landen in te voeren. De administratieve lastendruk gaat hierdoor omlaag en bovendien wordt een flexibeler inzet van personeel op de bedrijven mogelijk.

Persbericht Versterking concurrentiepositie...

Dinsdag 19 september 2006