GGZ Nederland

GGZ Nederland over miljoenennota:

Te weinig inzet op beleidsvoornemens ggz

Het ministerie van VWS heeft te weinig oog voor een goede aansluiting tussen eerstelijns en tweedelijns jeugdzorg. Op het terrein van preventie wordt te weinig ingezet op de aanpak van alcoholverslaving. Het instellen van een waarborgfonds voor de kosten van de zorg aan illegalen wordt niet ondersteund door VWS. De VWS-begroting 2007 plaatst innovatie in het licht van arbeidsbesparende ontwikkelingen, maar heeft geen beeld van de uitvoering van de zorginnovatie. Het ministerie van Justitie geeft aan dat nazorg voor veelplegers noodzakelijk is, maar heeft vooralsnog geen geld gereserveerd voor de uitvoering daarvan door ISD's (instellingen voor stelselmatige daders).

GGZ Nederland laat in een eerste reactie weten dat belangrijke thema's van de ggz zijn terug te vinden in de begrotingen van VWS en Justitie. Voor een aantal belangrijke ggz-items zijn weliswaar beleidsvoornemens geformuleerd, zoals voor de forensische zorg en voor de wachtlijsten in de jeugd-ggz en zijn soms ook financiële kaders aangegeven. Voor andere onderwerpen blijft het nog onduidelijk hoe een en ander in 2007 wordt toegekend. Helaas constateert de branche organisatie dat in een aantal gevallen de financiële kaders ontbreken of onvoldoende zijn.

Zorginnovatie is een mogelijkheid om zorg effectiever en efficiënter te maken. Het is vaak ook een noodzaak om nieuwe en snel om zich heen grijpende psychiatrische problematiek te kunnen inventariseren en behandelen. Zorginnovatie impliceert onder andere preventieve ggz en vroegtijdige interventies.

Preventie(beleid) wordt in de begroting van VWS meermalen specifiek genoemd als een belangrijk onderdeel van volksgezondheid. Dat is op zich verheugend, maar tegelijk blijkt dat er in de opvoedingsondersteuning te weinig oog is voor het snel groeiend probleem van alcoholverslaving onder met name jeugdigen. Het is onwenselijk dat het ministerie daarvoor geen ruimte (meer) biedt.

Voor GGZ Nederland is het realiseren van goede jeugdzorg mede afhankelijk van een effectieve aansluiting tussen eerstelijns en tweedelijns zorg. De branche organisatie mist echter een stevige inzet van VWS op dit punt.

In de beleidsagenda's van VWS en Justitie is niet voorzien in een waarborgfonds voor zorg aan illegalen. GGZ Nederland heeft, samen met vele andere (branche)organisaties in de hele zorg daarop meermalen met klem aangedrongen. Op dit moment is er dus geen goede mogelijkheid om de problematiek van illegale zorgvragers op te lossen. Het wordt daardoor steeds moeilijker voor zorginstelling hulp aan illegalen te verlenen.

Veelplegers vormen een groot probleem voor de veiligheid en leefbaarheid van de samenleving. Binnen de ggz bestaat de bereidheid om de rehabilitatie en de nazorg via de ISD's aan te bieden, maar het ministerie van Justitie heeft verzuimd om daarvoor een financiële ondersteuning te reserveren. Dat betekent dat die zorg niet kan worden verleend.

Overigens is GGZ Nederland ingenomen met de prioritering door VWS van de overheveling in 2008.

Eric Mulder
Communicatie / voorlichting
GGZ Nederland
tel. 033 460 89 39
Mob. 0628 333 529
www.ggznederland.nl