Ministerie van Defensie

19-09-2006 15:20

SAMENVATTING VAN DE DEFENSIEBEGROTING

De krijgsmacht levert een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van de nationale en internationale veiligheid. Nederland neemt deel aan crisisbeheersingsoperaties in Afghanistan, Bosnië, Irak en Soedan. In 2007 zullen 5100 militairen over de landsgrenzen actief zijn. Daarnaast staan 1300 militairen paraat voor inzet als onderdeel van de snelle reactie-eenheden van de NAVO en de EU.

Vanaf 2007 garandeert Defensie de beschikbaarheid van 25 procent van het totale aantal militairen voor snelle inzet ten behoeve van calamiteiten in Nederland. De inzet van militairen in het buitenland onderstreept de bereidheid van ons land om actief bij te dragen aan internationale veiligheid en stabiliteit. Vanzelfsprekend staat de hele krijgsmacht paraat als de nationale veiligheid daar om vraagt.

Missies
Voor Defensie zal het jaar 2007 vooral in het teken staan van de NAVO-operatie in het zuiden van Afghanistan. Deze vergt een grote krachtinspanning. Meer dan 3600 militairen worden dit jaar in totaal ingezet voor de stabilisering en wederopbouw van deze regio. Een risicovolle operatie, die ervoor moet zorgen dat dit land weer op eigen benen kan staan. Afghanistan mag geen vrijplaats voor terroristen zijn. Daarnaast neemt Nederland deel aan de volgende missies:
â Bosnië (EUFOR) met ongeveer 300 militairen per rotatie. â De internationale politie trainingsmissie in Irak (NTMI). â Soedan (UNMIS) met militaire waarnemers, politiefunctionarissen en een aantal stafofficieren voor de duur van één jaar per rotatie.

Defensieorganisatie
Defensie zit in de eindfase van de grootste reorganisatie uit haar geschiedenis, die gepaard gaat met een reductie van duizenden functies, de sluiting van bases en de afstoting van operationele capaciteiten. Dit heeft veel van de organisatie gevergd. Desondanks verzaakte de krijgsmacht haar operationele taken de afgelopen jaren geen moment. Nederlandse militairen voerden verschillende missies in het buitenland uit en stonden ook telkens klaar om bij nood civiele autoriteiten in eigen land te assisteren. Aan het einde van dit jaar zal het nieuwe evenwicht tussen de omvang van de organisatie, de personele sterkte en de financiën worden bereikt. Er staat dan een kleinere, maar beter inzetbare krijgsmacht. In de eindfase van deze reorganisatie zijn gedwongen ontslagen niet uitgesloten.

Materieel
Het investeringspercentage zal in lijn met de in 2005 gerealiseerde 19,9 procent, het komende jaar boven de 20 procent uitkomen. In 2007 wordt een aantal maatregelen genomen om de inzetbaarheid van de krijgsmacht te vergroten:
â Verwerving pantserwielvoertuigen en Battlefield Management System. â Start verwerving zes Chinook helikopters (waarvan twee ter vervanging) en de behoeftestelling van een onbemande waarnemingscapaciteit (MALE UAV).
â Modificatie extra twee C-130 transportvliegtuigen. â Verwerving van een bare base capaciteit om gebruik te kunnen maken van vliegvelden in slechte staat.
â Start verwerving vervanging van bevoorradingsschip en amfibische landingsvaartuigen.
â Indienststelling DC-10 transportvliegtuig en een amfibisch transportschip.

Schaarse categorieën personeel
Op sommige schaarse functies wordt bij iedere uitzending een beroep gedaan, waardoor de uitzenddruk voor deze mensen en voor hun achterban te hoog is. Daarom zullen de volgende personeelscategorieën worden uitgebreid: genie, technisch helikopterpersoneel, helikoptervliegers, verkeersleiders en medisch personeel.

Extra geld voor crisisbeheersingsoperaties
Militaire operaties zijn veel duurder geworden omdat ze vaker op grote afstand van Nederland plaatsvinden en omdat hierbij steeds hogere operationele eisen aan de krijgsmacht worden gesteld. Meer middelen zijn nodig om een missie tot een goed einde te brengen. Het grootste deel van de stijgende kosten neemt Defensie zelf voor haar rekening. Wel heeft ze extra middelen gekregen om verliezen bij crisisbeheersingsoperaties op te vangen en om 25 pantservoertuigen te kopen voor de missie in Afghanistan. Vanwege de hoger uitvallende kosten voor crisisbeheersingsoperaties heeft het kabinet besloten om de voorziening crisisbeheersingsoperaties van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS) structureel te verhogen met 20 miljoen euro.

Andere activiteiten in 2007
â Bijdrage aan de NATO Response Force. NRF 8: een mijnenjager (100 militairen). NRF 9: een fregat, een mijnenjager, 12 F 16âs en een explosievenopruimingsdetachement (500 militairen). â Bijdrage aan de EU. Aan de Duits-Fins-Nederlanse Battlegroup worden 750 militairen beschikbaar gesteld.

Download dit document: pdf icon Rijksbegroting Defensie 2007 Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden