Stichting Natuur en Milieu

Reactie van Stichting Natuur en Milieu op de Miljoenennota

19 september 2006 - Natuur en Milieu vindt het een gemiste kans dat het kabinet zijn laatste begroting niet heeft aangegrepen om de in de zure jaren gegroeide milieuschuld te verkleinen.

Zo vindt Natuur en Milieu het onbegrijpelijk dat de regering extra geld vrijmaakt voor het sneller aanleggen van wegen. Dat is tegen alle afspraken die daarover zijn gemaakt. Sneller aanleggen van infrastructuur zou via tol door automobilisten zelf worden betaald. Vreemd is volgens Natuur en Milieu ook dat het kabinet de indruk wekt dat er al is besloten over allerlei wegenprojecten, zoals onder meer de A4 Midden-Delfland. De filebestrijding lijkt zich te concentreren op extra asfalt, terwijl de kilometerheffing, de belangrijkste oplossing voor de bereikbaarheid, nauwelijks wordt opgevoerd.

Natuur en Milieu vindt het een gemiste kans dat er nauwelijks aandacht is voor energiebesparing en dat voorstellen voor energiebesparing in het bouwprogramma voor nieuwe woningen ontbreken. Energiebesparing is niet alleen belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering, maar ook voor de energievoorziening. Alle klimaatscenario's geven aan dat het grootste deel van de oplossing van het klimaatprobleem van energiebesparing moet komen. Het beschikbare geld voor biobrandstoffen maakt die wrange keuze niet goed. Integendeel. Biobrandstoffen dragen vaker níet dan wel bij aan vermindering van CO en leiden soms tot kap van tropische bossen.

Natuur en Milieu vindt het ook teleurstellend dat er nauwelijks extra geld voor is voor de bescherming van de Nationale Landschappen. De Natuurbalans liet vorige week geen enkele twijfel bestaan over hoe hard extra geld nodig is om de verrommeling en aantasting van het landschap aan te pakken.